Članovi Foruma “Most prijateljstva” Čelarevo iz cijelog regiona okupili su se tokom vikenda na Internacionalnih susreta mladih u Bosanskom Petrovcu.

Međunarodna organizacija Foruma “Most prijateljstva” Čelarevo organizirala je dvodnevne susrete mladih iz država bivše Jugoslavije pod nazivom „Upoznajmo se da bi nam život bio ljepši“, koji su se održali 18 i 19. aprila u Bosanskom Petrovcu, a susretima se odazvalo 50 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

„Mladi iz regiona koji su došli u Bosanski Petrovac, došli su sa ciljem da upoznaju svoje vršnjaka, da vide muzeje Skendera Kulenovića i Jovana Bijelića. Meni je posebno drago što su ovi mladi ljudi iz Srbije i Makedonije prepoznali to kao vrhunsku kulturnu vrijednost, baš u trenutku kada mi  imamo otvorenu politiku raspravu o ovim velikanima“- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Misija Foruma „Most prijateljstva“ je da kroz susrete učvrsti razumijevanje među mladima u regionu.

Prilikom posjete Bosanskom Petrovcu mladi iz regiona najviše su bili zainteresirani za muzejsku postavku u Spomen Biblioteci „Skender Kulenović“ posvećenu ovom velikanu pisane riječi. U Gradskoj biblioteci mogli su prelistavati knjige koje za lektiru čitaju njihovi vršnjaci u Bosanskom Petrovcu.

Jedno od mjesta posjete bila je i Gradska džamija u Bosanskom Petrovcu koja je za neke od gostiju bila i prvi vjerski objekt muslimana u koji su posjetili, s obzirom da u njihovim gradovima u kojima žive ne postoji ni jedna džamija.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac  Zlatko Hujić primio je sve učesnike Susreta mladih  Foruma “Most prijateljstva” i uz srdačne riječi zahvalio se, te pozvao da ponovno posjete Bosanski Petrovac, grad koji se ponosi svojim velikanima.

Za sjećanje na Bosanski Petrovac u ime Općine načelnik Hujić mladima regiona uručio je  prigodan dar, među kojima je i jedan mali petrovački ćilim, sa posebnim autentičnim dezenom, jedinstvenim u cijelom svijetu.

Internacionalnih susreta mladih  Foruma “Most prijateljstva” nastaviti će se slijedeće godine u nekom drugom gradu regiona.

KOMENTARI:
Loading...