U subotu je obilježena šesta godišnjica od formiranja jedinstvene Lovačke organizacije „Velika Kladuša“ koja sada broji 645 članova i druga je po veličini u USK-u, iza Bihaća. Tim povodom priređena je tradicionalna lovačka svečanost „Novogodišnji lov 2014“ koja je održana u Stabandži na igralištu Područne škole. Tokom dana oko 300 lovaca bilo je u lovu na području lovišta Mjesne zajednice Bosanska Bojna i Zborište nakon čega je za sve lovce i goste priređen tradicionalni lovački ručak. Lovci ovoga puta nisu na odredište, kako to često biva, došli sa ulovom kojim se mogu pohvaliti. Prošle godine lovci su donijeli 11 veprova a ove godine samo jednu ulovljenu divlju mačku. Dobru atmosferu po hladnom vremenu upotpunila je muzika uživo, a tokom jedne od muzičkih pauza realizirana je i bogata tombola od koje je sav prihod bio namijenjen za izgradnju lovačkog doma.

Nakon ručka rukovodstvo Lovačke organizacije „Velika Kladuša“ dodijelilo je tradicionalna godišnja priznanja kojom prilikom su proglašeni i najbolji lovci za 2014. godinu. Uručena su i priznanja za uplaćene dobrovoljne donacije za završetak radova na lovačkom domu u vlasništvu ULO „Velika Kladuša“.

Inače, Udruženje Lovačka Organizacija „Velika Kladuša“ trenutno broji 645 članova – lovaca, raspoređenih u 14 lovačkih sekcija koje djeluju u svakoj mjesnoj zajednici općine Velika Kladuša. Odlukom Skupštine USK-a da na jednoj općini može postojati samo jedno lovačko udruženje, te da je to preduvjet za dobivanje lovišta na gazdovanje 20. decembra 2008. godine održana je osnivačka Skupština jedinstvene Lovačke Organizacije pod nazivom „Velika Kladuša“. Odlukom o osnivanju ovog Udruženja došlo je do ujedinjenja dva lovačka Udruženja „Fazan“ i „Veteran“, koja su donošenjem Rješenja od strane Kantonalnog ministarstva pravde prestala da postoje. Ovo Udruženje je dobro organizirano i stabilno sa organizacijom niza dešavanja tokom godine kao i projekata koje realizira, a svakako je najznačajniji izgradnja vlastitog lovačkog doma u Velikoj Kladuši koji je u poodmakloj fazi.

U ovom video zapisu možete pogledati ludu i nezaboravnu lovačku zabavu usprkos činjenici što je u subotu bio izuzetno hladan dan sa prvim ovozimskim snijegom na proplancima.

KOMENTARI:
Loading...