U organizaciji Udruženja „Život“, a u okviru serijala „Snagom vjere do savršenstva duše“, sinoć je u Bihaću održana tribina o temi „Islam – vjera optimizma“. Predavač je bio bihaćki muftija Hasan ef. Makić, a povod je obilježavanje 100 godina od velike pobjede Osmanske vojske na Canakkaleu.

U organizaciji Turske vojne misije u BiH i Ambasade Republike Turske u našoj zemlji danas je u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obilježena 100. godišnjica od Bitke kod Canakkalea, u historiji poznatije kao Bitka na Galipolju na lokalitetu ”Musalle”. „Izabran je Sanski Most zbog toga što je Mehmed Fatih došao u Kamengrad u Musallu gdje je današnja Musalla klanjao džumu, tamo ima i spomenik turskim borcima, turskim šehidima i zbog toga je izabran baš Sanski Most, odnosno Kamengrad da se na tom području obilježi ta velika pobjeda na Galipolju, koja je izvojevana 18. marta 1915. godine početkom Prvog svjetskog rata“, kazao je Hasan ef. Makić, bihaćki muftija. Upravo zbog toga, za sinoćnju tribinu odabrana je tema „Islam – vjera optimizma“, o kojoj je govorio muftija Makić. Islam je vjera, koja kako je rečeno, od čovjeka traži konstantno napredovanje, uzdizanje i trud na putu dobra.

„Zato Musliman nikada ne smije gubiti nadu, ne smije nikada gubiti samopouzdanje, naprotiv uvijek mora imati dozu optimizma, samopouzdanja i znati da uvijek uz poteškoće dolazi olakšanje“, istakao je muftija Makić. „Mi želimo u stvari promičući određene vrijednosti vjere da pomognemo svakom čovjeku ponaosob i našoj zajednici i ovom društvu da se u moralnom smislu podignemo sa rekao bih, usudio bi se reći sa nekakvog moralnog dna, jer ovo društvo živi, prolazi kroz jednu moralnu krizu“, kazao je Senaid Haskić, moderator tribine. Dodaje da je ovo šesti serijal tribina “Snagom vjere do savršenstva duše”, a ukupno ih je održano 146. Sa ovakvim i sličnim aktivnostima, po njegovim riječima, Udruženje „Život“ nastaviće i u narednom periodu.

KOMENTARI:
Loading...