U Bihaću je danas održana konstituirajuća sjednica Komisije za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona. Sjednici su prisustvovali predstavnici sudstva, tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je istakao Samir Veladžić, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona cilj je da se postigne opći konsenzus u borbi protiv korupcije, da zajednički djeluju izvršna, zakonodavna i sudska vlast vlast, te mediji i građani. Uporedo s tim radiće na prevenciji suzbijanja korupcije.

Predsjednica Kantonalnog suda, Fata Nadarević,  je istakla da podržava rad ovakve komisije, ali ako će efikasno djelovati, a ne kao i brojne druge komisije koje samo formalno postoje.  Najveći problem je u javnom sektoru, mišljenja je Fadila Amidžić, glavna kantonalna tužiteljica. Podsjeća da je formiranje ovakvih komsija s na neki način i obaveza po strategiji. Ističe da je bitno  da svako reagira u svome djelokrugu rada.

Komisiju čine  članovi   stranaka koje participiraju u Skupštini Unsko-sanskog kantona, kako bi se spriječila politizacija rada Komisije, naglasio je predsjedavajući Komisije Samir Veladžić. Cilj je da u dogledno vrijeme u njen sastav uđu i predstavnici nevladinog sektora.

KOMENTARI:
Loading...