Vlada Unsko-sanskog kantona, na današnjoj sjednici, donijela je zaključak o pokretanju postupka za izradu Strategije prema mladima. Ministarstvo obrazovanja je dalo pozitivno mišljenje na Inicijativu za pokretanje procedure izrade Strategije, a koju je pokrenuo skupštinski zastupnik Kenan Keserović.

– Operativno-strategijski model djelovanja ovoj Vladi mora biti na prvom mjestu i rezultati takvog rada bit će vidljivi kroz nekoliko godina. Stručnu pomoć u izradi ove Strategije već su ponudili iz Instituta za razvoj mladih “KULT”, kaže premijer Izudin Saračević.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na 41. sjednici, dobilo je saglasnost da poništi nedovršene konkursne procedure za imenovanje upravljačkih struktura u školskim ustanovama, od kojih su neke pokrenute i prije dvije godine, te da ponovo pokrene i sprovede proceduru imenovanja školskih odbora.

U skupštinsku proceduru Vlada Kantona proslijedila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za produženje perioda kreditnog zaduženja ZU Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Pred skupštinskim zastupnicima će se naći i danas razmatrana informacija Ministarstva za pitanja boraca i RVI o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na području ovog kantona. Prihvaćen je prijedlog resornog ministra Abida Mulalića koji uključuje finansijsku pomoć Gradu Bihaću za završetak boračke zgrade u naselju Ozimice. Iznos od 300 000 KM bit će osiguran preko Kantonalnog fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce, prognane osobe i socijalno ugrožene kategorije.

Vlada USK prihvatila je prijedlog da Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline zaključi ugovor sa Privrednom komorom USK o pokroviteljstvu ekološkog sajma “Ekobis”, koji se u septembru održava u Bihaću.

Komentari: