Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ je uz podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona održalo je 1. radionicu  u okviru implementacije projekta„Jačanje kapaciteta i umrežavanje u oblasti zaštite okoliša“. Istoj  je prisustvovalo više od 50 učesnika, odnosno predstavnika resornog ministarstva USK-a, jedinica lokalne samouprave sa područja USK-a i njihovih inspekcijskih službi, javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća,  kantonalne inspekcije i nevladinih organizacija.

Tokom radionice su prezentovana najznačajnija postignuća i relevantne informacije koje tiču provođenja regionalnih projekata i aktivnosti u sektoru voda i okoliša, mogućnosti za apliciranje na regionalne projekte, te pronalazak inovativnih i praktičnih rješenja za izazove u sektoru. Projekti na smanjenju neprihodovane vode, upravljanja imovinom, prikupljanju podataka o otpadu i uvođenju referentnih tačaka su od iznimnog značaja za unapređenje poslovanja i jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta relevantnih aktera, posebno javnih vodovodnih i komunalnih preduzeća.

Ovo je takođe bila prilika za sagledavanje trenutne implementacije važećih propisa iz sektora, posebno Zakona o komunalnim djelatnostima USK-a i Zakona o upravljanju otpadom USK-a.

„Zakon o komunalnim djelatnostima USK-a je dobar zakon, i drugi kantoni žele da ga preslikaju, ali još treba poboljšati implementaciju na terenu“ rekao je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a.

Dogovoreni su i naredni koraci koji su usmjereni na povećenja nivoa implementacije propisa, posebno uz podršku kantonalne i općinskih inspekcija, veće uključivanje preduzeća i jedinica lokalne samouprave u regionalne projekte, te korištenje već razvijenih alata za unaprjeđenje poslovanja.

Uz podršku Ministarstva radionicu je realizovalo Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ iz sredstava ekoloških naknada  Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a.

Komentari: