Povodom Sedmice borbe protiv tuberkuloze, Zavod za javno zdravstvo  organizirao je seminar za zdravstvene radnike.Namijenjen je prvenstveno pulmolozima, specijalistima porodične mediicine  i drugim ljekarima te medicinarima primarne zdravstvene zaštite koji su u kontaktu sa oboljelima.Inače, USK prvi put nakon rata bilježi smanjenje broja oboljelih od TBC-a .

Hroničku zaraznu bolest, tuberkulozu, prošle godine, od 151 prijavljenog slučaja, nije uspjelo izliječiti 9 stanovnika USK-a.  Ta brojka, USK drži na trećem mjestu po broju oboljelih u BiH  i ujedno je među pet  vodećih zaraznih bolesti u USK-u. Visoko drugo mjesto zauzimala je u poslijeratnim godinama. U međuvremenu pokazalo se da strategija liječenja pod nadzorom pokazuje dobre rezultate, a  2014. zapisana  je  kao godina sa daleko manjim brojem oboljelih.

Upravo su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i bile  tema danas održanog seminara Zavoda USK-a  za zdravstvene radnike. Zahvaljujući njihovom zalaganju i provedbi strategije liječenja, USK se uspješno  nosi sa ovim zaraznim oboljenjem.Kako je globalni fond omogućio besplatne lijekove,  ljekari USK  i dalje će raditi prema smjernicama  Svjetske zdrastvene organicije  u cilju smanjenja  stope oboljevanja. Težište će također biti na zdravstveno- prosvjetnom  radu  i edukaciji medicinskog kadra,  ali i na podizanju svijesti i znanja stanovništa USK-a  o ovoj bolesti.

KOMENTARI:
Loading...