U Vladi USK održan je prošireni sastanak na kojem su učešće uzeli predstavnici UNDP-a BiH, Ministarstva poljoporivrede i predstavnici svih općina iz Unsko-sanskog kantona. Glavna tema o kojoj se raspravljalo jeste iznalaženje rješenja za poiljoprivrednike- proizvođače mlijeka koji ne ispunjavaju EU standarde.

Oko 750 proizvođača mlijeka iz Unsko-sanskog kantona ne zadovoljava kriterije Evropske unije, odnosno minimalne tehničke uslove proizvodnje. Radi se o velikom broju proizvođača koji nisu više u sistemu otkupa mlijeka ili koji su na putu da to više ne budu. Na proširenom sastanku sa predstavnicima općina i Grada Bihaća razgovaralo se o modelima iznalaženja rješenja ovog problema. Aktivnu ulogu u tome, kao i više puta do sada, imaće i UNDP BiH.

Predstvnici UNDP-a su pomagali poljoporivredu u BiH na razne načine i kroz razne projekte. Problem koji je prisutan kod proizvođača mlijeka nije neriješiv i treba sve učiniti kako bi se on riješio. Smatraju kako i sada treba pomoći proizvođačima mlijeka i inicirali su današnji saastanak. Učešće na sastanku uzeli su i predstvnici Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog akntona. Kako se moglo čuti, problemi su prisutni u poljoprivrednoj proizvodnji, a Zavop će kao i do sada nastojati pružiti kvalitetnu pomoć.

KOMENTARI:
Loading...