Jučer je u popodnevnim satima održan prvi sastanak pregovaračkih timova SDA i SBB, a vezan za rekonstrukciju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Na sastanku nije precizirano koji dio kolača vlasti će dobiti SBB, partneri iz SDA su zatražili da do petka SBB pošalje svoje zahtjeve.

Ono što je indikativno da progovorima nisu prisustvovali dosadašnji partneri SDA, članovi ASDA, no šta pokazuje to odsustvo ostaje nam da vidim. Jasno je već odavno da postoji određena struja unutar SDA koja zagovara rekonstrukciju kompletne Vlade, pri kojoj bi ASDA otišla u opoziciju, a pri tome bi se i obistinili navodi iz pojedinih medija i o smjeni premijera Saračevića.

Stručnjaci i analitičari smatraju da je u ovom momentu nemoguća misija da SDA sa svih 10 poslanika u Skupštini podrži izbacivanje ASDA iz vlasti u USK, a i kad bi sredili svoje redove, veliko je pitanje sa kim bi napravili novu matematiku.

Krajina je poznata po političkim nadmetanjima i borbama i svakako je za očekivati da ni ova “obična” rekonstrukcija i ulazak SBB u vlast neće proći glatko kao u drugim kantonima.

Sa druge strane, prema informacijama sa kojima raspolaže redakcija portala USN.ba, SBB neće pod svaku cijenu u vlast, smatrajući da je prošlo već pola mandata i da je vremenski period za pravi posao poprilično kratak za konkretne rezultate, a da bi na koncu i oni bili jedni od učesnika u vlasti koji su krivci za loše stanje.

Buran politički period nas očekuje, ko će biti gore, a ko dole, ostaje nam da vidimo.

KOMENTARI:
Loading...