Zaposleni u Katoličkom školskom centru “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću odlučili su obustaviti nastavni proces sve dok im Vlada USK ne uplati sredstva za isplatu septembarskih plata. Prema riječima Slave Grgića, direktora pomenute ustanove, koja je inkorporirana u obrazovni sistem USK, septembarske plate su isplaćene svim budžetskim korisnicima sem njima.

“Radi se o očitoj diskriminaciji i zaposlenici u našoj ustanovi su odlučni da počnu raditi tek kada im se uplate lični dohoci koje su zaradili”, istakao je Grgić. Premijer USK Husein Rošić ističe kako je problem nastao nakon što je ova obrazovna ustanova, bez odobrenja i saglasnosti resornog ministarstva, zaposlila dodatnih 12 radnika. “Sem toga, pokrenuli su tri nove organizacione jedinice i to Srednju medicinsku školu, osnovnu školu i dječji vrtić bez potrebnih saglasnosti. Jednostavno, oni se sada finansijski ne mogu uklopiti u budžetske okvire”, kaže Rošić.

Međutim, Grgić ističe kako su ranije dobili saglasnost za upis polaznika u nove sadržaje u sklopu Centra, te ističe kako su još prije dvije godine zatražili odobrenje za njihovo pokretanje. “Upisali smo 110 novih polaznika i pojavila se potreba za zapošljavanjem novih radnika, što je i normalno, jer mi smo ustanova u razvitku. Sem toga, to ne može biti razlog da nam se ne prebace sredstva za isplatu ličnih dohodaka”, smatra Grgić, dodajući kako mu je žao učenika, koji najviše ispaštaju zbog nastalog problema. Obje strane su najavile sastanak kako bi se pokušala prevazići trenutna situacija.

KOMENTARI:
Loading...