Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ USK-a u saradnji sa Savezom „Patriotske lige BiH“ i Udruženjem boraca Patriotske lige Bihać, danas je obilježio 25. godišnjicu skupa Patriotske lige održan 10. februara 1991. godine u sportskoj dvorani Luke u Bihaću.

Obilježavanje 25. godina od formiranja Patriotske lige BiH u Bihaću, pored polaganja cvijeća , obilježeno je i prijemom u gradskoj upravi Bihaća i okruglim stolom pod nazivom “ Uloga i značaj Patriotske lige u pripremi za odbranu od agresije u period 10.2.1991-14.4.1992.godine”.

U ime gradonačelnika Bihaća , ratne komadante i osnivače Patriotske lige BiH danas su ugostili Mirsad Selmanović, zamjenik predsjedavajućeg GV Bihać, gradski vijećnici Arnel Kozlica i Nijaz Malkoč , te Smail Toromanović, Savjetnik gradonačelnika.

Čestitajući dvije i pol decenije od osnivanja Patriotske lige BiH , Smail Toromanović, Savjetnik gradonačelnik Bihaća , kazao je da je gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem u protekle tri godine ostvarila odličnu saradnju sa svim udruženjima koja okupljaju boračke populacije, te izdvojila preko pola miliona KM u tri godine za rad udruženja, izgradnju 11 šehidskih spomen obilježja , Muzej bihaćkih brigade, obilježja stradanja logoraša, izgradnju spomenika Patriotskoj ligi Bihać i provedbi Zakona o dopunskim pravima boraca.

Prema riječima Besima Dizdarića, predsjednika Patriotske lige USK-a obaveza preživjeli aktera iz vremena pripreme za odbranu od agresije na BiH je da čuvaju i njeguju uspomene i datume iz bliske nam historije.

„ Isto tako da obilježavamo te datume i da čuvamo uspomenu na naše vođe koji su se prvi stavili u odbranu i očuvanje ideje Bosne i Hercegovine. Prije 25.godine, u dvorani Luke, predstavljena je ideja Patriotske lige BIH. Na tom skupu govorio je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. To je datum koji mi danas obilježavamo, ali mi i dalje nastavljamo da se borimo za našu državu BiH „- dodao je Dizdarić.

KOMENTARI:
Loading...