SONY DSC

U organizaciji Udruženja „Hasin vrh“ i Savjeta Mjesne zajednice Srbljani, na lokalitetu Nuglovi podno Hasinog vrha, u prisusutvu ratnih veterana, starješina 5. korpusa, šehidskih porodica i predstavnika političkog i javnog života, danas je prigodno obilježena 22. godišnjica slamanja februarske ofanzive kojom je srpski agresor želio zauzeti strateški važnu kotu Hasin vrh i Hidroelektranu Kostela, te tako odsjeći bihaćku općinu od ostatka slobodne teritorije.

Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a otpočela je 6. februara 1994. godine s ciljem zauzimanja Hasinog vrha i Spahića glavice, te HE u Kostelima. Na svu sreću, u tome nisu uspjeli, jer im to slavnom bitkom za Hasin Vrh nisu dopustili brojni pripadnici svih jedinica Petoga korpusa.

SONY DSC

Edin Domazet i Edin Islamović oživjeli svoja sjećanja na teške ratne dane. Svjedok tih februarskih dana ratne 1994. godine bio je i aktuelni premijer USK-a Izudin Saračević, pukovnik 5. korpusa Armije R BIH.

Obilježavanje 22. godišnjice slamanja agresorske februarske ofanzive od izuzetnog je značaja za građane MZ Srbljani, da se nezaborave teški ratni dani, dani slave i ponosa. Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu život su položila 102 borca Petoga korpusa.

Na herojsku borbu Zlatnih ljiljana protiv daleko nadmoćnijeg agresora na Hasinom vrhu, na današnjem satu historije u Nuglovima u svojim obraćanjima podsjetile su ratne starješine jedinica Petoga korpusa, Hamdo Delalić, Amir Avdić, Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović, Hamdo Mustafić, Esad Bašagić.

U ime načelnika Općine Cazin i gradonačelnika Bihaća, na značaj slamanja ove najveće agresorske ofanzive, ukazali su savjetnici Jusuf Bajrekaterević i Smail Toromanović.

Ovogodišnje obilježavanje 22. godišnjice slamanja februarske ofanzive po prvi put je proteklo uz veliki broj mladih, izviđača i planinara koji su s velikom pažnju slušali sat historije, a ovaj dan uveličali su svojim prisustvom i motoristi koji su motociklima stigli u rejon Nuglova.

KOMENTARI:
Loading...