Drugi dan Ramazanskoga bajrama, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BIH, tradicionalno se obilježava kao Dan šehida. I ove godine na mezarju Humci u Bihaću u prisustvu predstavnika vjerskog i političkog života USK-a i grada Bihaća, boračkih organizacija i građana održana je prigodna manifestacija u sklopu koje su bihaćki imami predvođeni Hasanom ef. Makićem, bihaćkim muftijom, proučili jasin i sure iz Kur’ana, a potom je na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučena Fatiha.

U hutbi prisutnim Hasan ef. Makić, Bihaćki muftija, istakao je da je Dan šehida izuzetno bitan dan za sve nas, te da svi moramo u još većem broju dolaziti i prisjećati se šehida i njihovog dobrog djela.

„Hvala svima koji su došli na mezarje Humci i širom BiH da se podsjetimo uloge šehida. Ako zaboravimo naše šehide zaboraviti ćemo sami sebe , zaboraviti ćemo svoju prošlost i sadašnjost i nećemo imati budućnost. Narod koji zaboravi prošlost odriče se svoje budućnosti i to svima mora biti jasno, ako što mora biti jasno da nikad ne zaboravimo njihovo doprinos u odbrani države BiH „- kazao je muftija Makić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je i mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da se nikada ne smije zaboraviti herojstvo i žrtva najboljih bosanskih sinova koji su dali živote za slobodu u kojoj danas svi uživamo.

„ Čuli smo svi od našeg muftije da su šehidi i njihova žrtva garant opstanka države BiH i to je naša vodilja za budućnosti naša obaveza i zaista treba nas biti još više na ovakvim obilježavanjima „- istakao je mr.sci Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Delegacija grada Bihaća i Vlade USK-a položila je cvijeće i mezar dr.Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova R BiH.

10649601_458710700920914_8234249862124010634_n

 

KOMENTARI:
Loading...