Osnovna škola „Hasan Kikić“ jedna je od obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu koje su pretrpjele velike štete uslijed majskih poplava koje su zahvatile naš grad.

U proteklim mjesecima traju radovi na obnovi u poplavama oštećenih prostorija. Prema riječima direktorice ove obrazovne ustanove, Edine Šuvalić, učionički prostori su obnovljeni, promjenjena je kompletna stolarija kao i krov objekta škole. Urađeno je to najviše zahvaljujući sredstvima UNDP-a, a u toku je renoviranje kancelarija i prostora školske biblioteke, a sredstva za ove radove osigurala je Općina Sanski Most.

U dosadašnje radove, prema preliminarnim procjenama, uloženo je oko tri stotine hiljada maraka. Zahvaljujući donacijama obezbjeđen je i novi namještaj za učioničke prostore koji je uskladišten u fiskulturnoj Sali. Trenutno je njena obnova prioritet, a u te svrhe do sada je osigurano dvadeset hiljada maraka od Federalnog ministarstva obrazovanja i kulture.

Projekat obnove škole pomogla je i općina Sanski Most sa građevinskim materijalu u vrijednosti 2000 KM. Doniran materijal već služi svrsi,  završava se obnova administrativnog djela škole kao i biblioteke.

U Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ nastavu su organizovali u prostorijama na spratu objekta, kako bi se u međuvremenu prizemne prostorije isušile od velike količine vlage koja se akumulirala u njima. Prema obećanjima, UNDP bi u skorom periodu mogao finansirati i obnovu fasade školskog objekta koji će u budućem periodu estetski mnogo ljepše izgledati, ali i biti znatno funkcionalniji kada je riječ o izvođenju nastavnog procesa.

KOMENTARI:
Loading...