Na jučerašnjoj konferenciji za medije tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić izjavio ke za medije da Kantonalno tužilaštvo nastavlja u smjeru suzbijanja i borbe protiv korupcije, te obavijestio javnost da su podignute optužnice protiv Amela Alagića i Envera Budimlića iz Bihaća.

Prisjetimo se, u vrijeme kada je Lipovača obnašao funkciju načelnika općine Bihać, Amel Alagić je bio direktor Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać. Izborom Lipovače za premijera USK-a, na mjesto općinskog načelnika došao je Albin Muslić koji je smijenio Alagića sa mjesta direktora JKP Komrad. Paralelno njegovoj smjeni Lipovača mu obezbijeđuje drugu poziciju i Alagić je postavljen za direktora Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta USK-a. Promjenom vlasti na području USK-a i smjenom Lipovače, smijenjen je i Alagić.

Tužilaštvo Amela Alagića tereti da je zloupotijebio položaj. Prema optužnici on je 2012. godine iskoristio službeni položaj u namjeri da drugome pribavi korist, na način da je bez prethodno provedenog konkursa, kojeg je morao provesti u skladu sa internim propisma ustanove, nezakonito primio u radni odnos šest lica i time istima pribavio korist u vidu protupravnog zasnivanja radnog odnosa. Sud je optužniocu prihatio u cijelosti.

Prema pisanju medija i prema onom što stoji u optužnici, Alagić je 2012. godine u Direkciju za ceste na osnovu molbi, bez konkursne procedure,  zaposlio šest osoba. Iako se govori kako je svih šest lica Alagić zaposlio po naređenju Hamdije Lipovače, kako bi sačuvao poziciju, to je teško dokazivo i odgovornost je isključivo njegova.

Zbog objektivnog izvještavanja javnosti ABC portal napominje da po načelu presumpcije nevinosti, optužene osobe se ne mogu smatrati krivim dok im se krivica ne dokaže pred nadležnim sudom.

KOMENTARI:
Loading...