Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu USK broji 1620 članova. Od ponedjeljka i oni stupaju u štrajk upozorenja.

Već sad, kako tvrde, u ljekarskim kolektivnim ugovorima postoje stavke koje nisu u skladu sa zakonom o radu ali se one poštuju. Navode i da Sindikat ljekara, crpi onaj sa federalnog nivoa a nije reprezentativan u svom Kantonu. U ovom Sindikatu, kako kažu, zalažu se za jedan zakonski okvir, jedan kolektivni ugovor i jedan pravilnik o radu za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama USK, jer je nedopustivo da čistačica ili jedan pomoćni radnik ima plaću od 360 maraka.   

Ovi problemi su, ističu, proizvod ranijih, sumnjivih  dogovora ljekara sa bivšim premijerima, ministrima i političkim predstavnicima. Zato ovaj put Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu USK, neće odustati od pregovora do ostvarenja jednakih prava za sve. Svjesni trenutne situacije, neće kažu, donositi ishitrene odluke. Odmah u srijedu, sastat će se sa resornom ministricom, kako bi sagledali realno stanje i definirali moguće promjene.

KOMENTARI:
Loading...