29.1 C
Bosanska Krupa
Petak | 20. Maja 2022.

Nezaposlena porodilja u USK ima pravo na 100 KM, uplate kasne, kako je u drugim kantonima?

U našoj zemlji velika je razlika između naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje a potrebe i djece i majki su iste. Tako zaposlene porodilje imaju naknade i u visini plaća, dok nezaposlene dobiju mizernu jednokratnu pomoć koja kasni i po godinu dana.

U Unsko- sanskom kantonu nezaposlene porodilje dobivaju samo jednokratnu pomoć od 100 KM koja još i kasni godinu dana. Zaposlene porodilje su u mnogo povoljnijem položaju, pa njihove porodiljske naknade, ovisno gdje su zaposlene, da li kod privatnika, ili u državnim institucijama, iznose od 380 KM do 750 KM mjesečno i više, u periodu od 12 mjeseci.

U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona su nam kazali da se naknada za zaposlene porodilje u ovom kantonu određuje shodno plaći koju je primala porodilja u posljednjih šest mjeseci prije poroda.

– Kod nas postoji razlika između porodilja koje rade kod privatnika i u državnim institucijama. Doduše, čak i u državnim institucijama postoji razlika. Recimo, porodilje koje su bile zaposlene u školama, tek odnedavno imaju porodiljsku naknadu u visini pune plaće. Ako joj je plaća 800 KM, toliko joj je i naknada. Što se tiče privatnika, u našem zakonu stoji da može isplaćivati punu plaću. Međutim, velika većina njih isplaćuje samo ono što mora, a to je polovina naknade plaće – kazuju nam u ovom ministarstvu.

Pojašnjava da se privatniku refundira porodiljska naknada.

– Doduše, problem je što mi dosta kasnimo sa tim refundacijama poslodavcima. Nekih tri godine smo u zaostatku s  refundacijama. Baš zbog toga što dugo kasnimo, kada žena ostane trudna događa se da joj privatnik da otkaz da bi  izbjegao čekanje na refundaciju. To vam je začarani krug gdje porodilja uvijek izgubi. Smatram da naknade za zaposlene porodilje treba ujednačiti sa državnim sektorom, ali i da bude ista u svim kantonima – govore nam.

Upitali smo koliko košta naknada za nezaposlene porodilje u USK?

– To je jednokratnih 100 KM. A i to kasni porodiljama po godinu dana. Znači, porodilje faktički dobiju tih 100 KM kada dijete navrši godinu dana, što je tužno, apsurdno! Doduše neke općine u našem kantonu dodjeljuju također pomoć porodiljama koja je nekih 200 ili 300 KM, što je također ništa – kažu.

U Posavskom kantonu naknada za zaposlene porodilje iznosi 80 posto od plaće koju je porodilja imala šest mjeseci prije poroda. Maskimalni iznos naknade ne prelazi 720 KM i isplaćuje se 12 mjeseci preko zavoda zdravstvenog  osiguranja, na što se plaćaju porezi i doprinosi, i to sve iz budžeta kantona.

– Što se tiče nezaposlenih porodilja, kod nas se ta vrsta naknade isplaćuje od 2005. godine i iznosila je po 150 KM za šest mjeseci. Od 2015. godine naknada je po 300 KM šest mjeseci – rekli su nam u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike Posavskog kantona.

U Zeničko-dobojskom kantonu za nezaposlene porodilje se isplaćuju tri prava.

Zaposlene porodilje finansirati iz posebnog fonda

– To je jednokratna pomoć od 150 KM, za opremu novorođenčeta 110,55 KM i ishranu bebe u periodu od šest mjeseci po 73,70 KM. A, kada je riječ o zaposlenim porodiljama, naknada iznosi 80 posto od prosječne plaće porodilje koju je imala šest mjeseci prije poroda. Ta naknada ne može biti viša od 750 KM niti niža od 200 KM i isplaćuje se najviše 12 mjeseci, odnosno, do kada je porodilja u radnom odnosu. Zbog ove razlike između nezaposlenih i zaposlenih porodilja mi tražimo da se što prije donese zakon o podršci porodicama s djecom. Odnosno, da se finansiranje zaposlenih porodilja izmjesti u oblast zdravstva ili da se finansira iz nekog posebnog fonda jer tome nije mjesto u socijalnoj zaštiti – govori nam Edin Arnaut, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Dodaje da kada bi se to učinilo, budžet bi se rasteretio za više od jedne trećine.

– Mi izdvajamo 9,4 miliona KM na godišnjem nivou za zaposlene porodilje. Mi nismo zbog toga u mogućnosti da poboljšamo položaj nezaposlenih porodilja koje su defakto u nepovoljnijoj poziciji – govori nam Arnaut.

U Republici Srpskoj naknada za nezaposlene porodilje iznosi 406 KM i prima se godinu dana, a za zaposlene porodilje je u visini pune plaće porodilje i također se isplaćuje za 12 mjeseci.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci