S poslom su počeli u ponedjeljak, a s Hamdijom je radilo još desetak radnika, ali u trenutku kad je došlo do nesreće svi osim njega i jednog kolege bili su s druge strane zgrade, na dijelu koji gleda na park tako da nisu čuli ni vidjeli šta se dogodilo, piše vecernji.hr.

Išli su viličarom preparkirati košaru tešku 600 kilograma, bilo je to u četvrtak oko 19 sati, već pred kraj radnog vremena i onda se u sekundi dogodila tragedija – prepričava još uvijek i sam šokiran zbog cijelog događaja direktor građevinske firme Putak gradnja detalje nesreće u kojoj je u Ulici Dobriše Cesarića u zagrebačkom naselju zagrebačkom Špansko preminuo 54-godišnji radnik Hamdija Hadžić. Kako govori, do tragedije je došlo na parkiralištu ispred zgrade koja se nalazi na toj adresi, a na kojoj je spomenuta firma obavljala krovopokrivačke radove.

S poslom su počeli u ponedjeljak, a s Hamdijom je radilo još desetak radnika, ali u trenutku kad je došlo do nesreće svi osim njega i jednog kolege bili su s druge strane zgrade, na dijelu koji gleda na park tako da nisu čuli ni vidjeli šta se dogodilo.

– Kako mi je poslije taj radnik koji je bio s Hamdijom rekao, njih dvojica su viličarom išla premjestiti radničku košaru koja je teška oko šesto kilograma. On je podignuo košaru koja se zatim počela ljuljati, a Hamdija je zatim dotrčao do viličara kako bi pokušao zaustaviti to ljuljanje i spriječiti da košara padne na pod, ali nije uspio i pala je tačno na njega i poklopila ga – prepričava direktor Putak gradnje za Večernji list.

Sve je vidio i jedan komšija koji je u tom trenutku tuda prolazio te je odmah nazvao hitnu pomoć i zajedno s drugim radnikom pokušao pomoći Hamdiji koji je nakon nesreće još uvijek bio živ, ali u nesvijesti. Unatoč svim naporima, i prije nego što je hitna stigla, a trebalo joj je petnaest do dvadeset minuta, stradali radnik je preminuo, tako da su mogli samo konstatirati smrt. Svi ostali koji su u tom trenutku radili prekinuli su s poslom, a niti u petak na zgradi nije radio niko.

– Na teren su, osim hitne, izašli i policija i inspekcija rada kako bi utvrdili je li sve po propisima, a evo, prema zadnjim informacijama koje ja imam, jest iako još uvijek moraju napisati službeno izvješće pa ćemo onda znati sa stopostotnom sigurnošću – kažu u Putak gradnji.

Inače, Hamdija Hadžić u toj je firmi zaposlen 12 godina, a opisuju ga kao vrijednog i sposobnog čovjeka koji je u februaru ove godine dobio i promaknuće, a imenovan je na mjesto poslovođe i ovlaštenika poslodavca za zaštitu na radu. Inače živi na relaciji Zagreb – Cazin, odakle je porijeklom.

– Njegova supruga živi tamo, a on ima i četiri kćerke od kojih, koliko znam, dvije žive u Sloveniji, dvije u BiH, a jedna još uvijek ide i u školu. Cijeli sam dan u kontaktu s porodicom, ići ćemo tamo vlasnik firme i ja kako bismo izrazili saučešće uživo, a saučešće im izražavam i ovim putem. Jako mi je teško jer je došlo do toga, fućkaš tu košaru koja je padala, trebao se maknuti, a ovako je nažalost stradao zbog nebitne hrpe željeza – zaključuje direktor Putak gradnje.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...