Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je kako je neprihvatljivo da se radioaktivni otpad u Hrvatskoj odlaže na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor koja je na samo tri i pol kilometra od Novog Grada (Bosanski Novi), objavila je Anadolija.

Golić je danas na sjednici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska odgovarajući na pitanja zastupnika tijekom aktualnog sata, objasnila kako je ministarstvo odmah po saznanjima iz medija reagiralo tako što je uputilo pismo prosvjedujući na inicijativu Hrvatske i strategiju da nuklearni otpad odlažu blizu granice s BiH.

“Razumijemo zabrinutost stanovnika općine Novi Grad, poduzeli smo sve potrebne mjere. Vlada Hrvatske obavijestila nas je da je naš zahtjev u proceduri”, kazala je Golić te dodala kako stanovnici općine Novi Grad na tom području imaju vodozahvate, da koriste vodu za piće, zbog čega je taj lokalitet nedopustiv, kao i zbog rijeke Une.

”BiH i Hrvatska su potpisnice ESPO konvencije, koja se primjenjuje kada projekt može imati utjecaj na životnu sredinu druge države. Mi ćemo aktivirati ESPO konvenciju ukoliko bi došlo do deponiranja radioaktivnog otpada, a znate i sami da bi to bilo pogubno. Po ESPO konvenciji nije moguće na ovakvoj udaljenosti deponirati ovu vrstu otpada”, naglasila je Golić.

Dodala je kako postoje i druge konvencije koje su potpisale BiH i Hrvatska koje se također, tiču ovog pitanja.

Naglasila je da je ministarstvo reagiralo samoinicijativno, odnosno uputilo prosvjed Hrvatskoj, navodeći da su na taj način trebali reagirati svi predstavnici RS-a u institucijama BiH, jer se ”zna tko je nadležan za državnu granicu”.

Srebrenka Golić je istaknula i kako se pojavilo pismo koje je “čisti falsifikat sa navodim njenim potpisom”.

”Odmah sam obavijestila MUP i tražila da poduzmu sve aktivnosti. To je čisto politikantstvo. Na muci građana Novog Grada i susjednih gradova neko pokušava da izvuče političke bodove”, naglasila je Golić.

Navodeći da je u pitanju krivično djelo ona je objasnila da se u tom krivotvorenom dokumentu kojim se ona navodno obraća načelnici općine Novi Grad navodi da je lokalitet dovoljno udaljen od Novog Grada i da ne predstavlja opasnost po zdravlje građana općine, te da ne poduzimaju nikakve mjere u cilju očuvanja dobrih odnosa s Hrvatskom.

Na tom papiru koji je dijeljen u Novom Gradu skeniran je logo ministarstva, a u potpisu se umjesto Srebrenka navodi Spomenka.

KOMENTARI:
Loading...