U organizaciji biciklističkog kluba Japodi Bihać, u ovom gradu nedavno je održana osma međunarodna biciklijada pod motom Nacionalni park Una, na kojoj se okupilo više od 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Karavan biciklista okupio se na Gradskom trgu Bihać, odakle su i startovali stazu dugu 45 kilometara od Bihaća – Pritoke – Ripča – Gorjevca – Štrbačkog buka, zatim sela Ćelije, do cilja u Kulen-Vakufu na samom slapu krajiške ljepotice.

Stručni skup

Na cilju aktere biciklističkog karavana dočekao je veliki broj ljubitelja ove vrste sporta, domaćina MZ-a Kulen-Vakuf, organizatora ali i velikog broja inostranih turista koji su se zatekli u Kulen-Vakufu. Za sve učesnike priređen je ručak, a nakon druženja povratak za Bihać organizovan je vozom, koji je stigao u večernjim satima u Bihać. Ovo je populacija biciklističkog sporta, razvoj cikloturizma, kao i promocija turističkih potencijala i vrijednosti doline Une i grada Bihaća.

image
.
U cilju zaštite okoliša u Bihaću je nedavno održan peti naučno-stručni skup, koji je za cilj imao obilježje međunarodnog značaja. Na ovom skupu bilo je prisutno više od 140 gostiju iz BiH i regiona, odnosno predstavnika federalnih, kantonalnih, općinskih, gradskih institucija, međunarodnih stručnjaka. U dva dana održano je 11 plenarnih predavanja,10 poster-prezentacija iz oblasti ekološke poljoprivrede, 20 iz oblasti okoliša, hrane i zdravlja, iz oblasti upravljanja otpadom održano je sedam poster-prezentacija, tri iz oblasti energetske efikasnosti i 19 iz oblasti zaštite eko-sistema. Završno plenarno predavanje održala je Tanja Fajon, europska parlamentarka, o temi “San o europskoj budućnosti”.

Posjeta ambasadora

U sklopu Dana Europe, koji je organizirao Europski pokret u BiH, a koji je održan u Cazinu, akteri ovog skupa posjetili su i Nacionalni park Una. Martin Pammer, ambasador Austrije u BiH, Ivan del Vechio, ambasador Hrvatske, Tomaš Szuynogu i Jan Pšenica, ambasadori Češke i Slovačke u BiH, posjetili su Štrbački buk i Martinbrod, lokacije koje je državna Komisija za suradnju s UNESCO-om predložila na listu zaštićene prirodne baštine ove svjetske organizacije. Gosti-posjetioci bili su oduševljeni, a posebno prelijepim prirodnim raritetima Štrbačkog buka.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo prilikom posjete je istakao: “Prvi put sam na Štrbačkom buku i ovo je za mene savršenstvo od prirode i uopće ne sumnjam da će ovaj lokalitet, kao i slapovi u Martinbrodu vrlo brzo biti prirodna baština pod zaštitom UNESCO-a. Cijeli tok Une to zaslužuje, a i USK bi mogao biti zaštićen prirodni rezervat”, istakao je Praštalo.

KOMENTARI:
Loading...