U sklopu projekta “Naš prvi seminar”, u subotu 21. 9. 2019. godine, u Bosanskom Petrovcu, održana je panel diskusija na temu “Zašto nam je važno pomirenje”. Panelisti su bili: Srđan Puhalo, Adis Nadarević i Dragan Bursać.

Učesnici panela su bili mladi ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, te građanke i građani Bosanskog Petrovca. Zajednička poruka ove panel diskusije je da u našoj državi postoje pozitivni primjeri u procesu pomirenja, ali da je još dug put prem mladim generacijama u ovom procesu.

“Pomirili smo se sa štelom, sa nezaposlenošću, sa političarima i politikom… Sa svim se možemo pomiriti, ali i 20 godina nakon sukoba moramo pričati o pomirenju među nacijama”, osvrnuo se na trenutno stanje u društvu Adis Nadarević, dok je Dragan Bursać dodao: “Ne treba izmišljati toplu vodu – sve je već dostupno u smislu znanja, a mladi samo treba da počnu da rade na zbližavanju i pomirenju u svojim lokalnim zajednicama”.

Tokom panela, učesnicima i učesnicama su se obratili i Srđan Puhalo i koordinator “Mog prvog seminara”, Adnan Družić: “Proces pomirenja je bolan proces i niko vam neće za to aplaudirati”, izjavio je Puhalo, dok je Družić istakao kako mu je “posebno drago što je jedna ovakva panel diskusija organizovana u Bosanskom Petrovcu, dok prisustvo učesnica i učesnika na panelu dovoljno govori o tome koliko smo spremni da budemo pokretači pozitivnih primjera u procesu pomirenja”.

U sklopu ovog projekta relizovan je i seminar u Bosanskom Petrovcu, na kojem su mladi iz devet zajednica iz BiH učili o nenasilnoj komunikaciji, inkluziji, razbijanju predrasuda i drugim važnin temama. Posljednji dan seminara učesnici su zasadili novo drvo u Seoskom domaćinstvu “Čardaklije”, koje je simbolično nazvano Drvo mira.

Ovoj projekat je financiran u sklopu programa malih grantova USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, u preko 70 lokalnih zajednica u BiH.

KOMENTARI:
Loading...