11.1 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Nakon zemljotresa: Bihaćki Dom zdravlja nesiguran za rad

Nakon zemljotresa koji su pogodili Petrinju, a koji su se osjetili i u Bihaću, Krajišnici su uvidjeli da imaju i prečih poslova od migranata

Objekat Doma zdravlja u Bihaću pretrpio je velika oštećenja usljed zemljotresa koji je nedavno pogodio region sa epicentrom u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj.
U blizini mjesta gdje se Dom zdravlja nalazi postoje još i osnovna škola i Pravni fakultet, koji već par godina čeka na sanaciju pukotina i temelja jer je uočeno da zgrada tone. Sad je i Dom zdravlja postao nesiguran za rad.
– Prema nalazima ovlaštenih inžinjera, zgrada Doma zdravlja u Bihaću nije za upotrebu zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti. Stoga je bilo potrebno odmah reagovati kako bi se osiguralo pružanje zdravstvene zaštite građanima Bihaća, prioritetno izmještanjem službi, jer prema procjeni statičara jedino su središnji blok prizemlja i prvog sprata objekta sigurni od urušavanja, informisala je ministrica zdravstva i socijalne politike Nermina Ćemalović na radnom sastanku održanom u kabinetu premijera USK-a Mustafe Ružnića.

S obzirom na to da se u USK-u mjesecima priča samo o migrantima, drugi domaći problemi su postali vidljivi nakon potresa i opasnosti od urušavanja zgrade

Nakon što je utvrđeno da je zgrada Doma zdravlja nesigurna za rad, u rješavanje problema, pored Ministarstva zdravstva, po nalogu premijera su uključeni i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić te ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić.
Na urgentni zahtjev Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona odmah je pozitivno odgovorila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te je nabavljeno šest kontejnera, koji će služiti kao privremeno rješenje za nastavak efikasnog rada i omogućiti medicinskom osoblju Doma zdravlja da nastavi sa pružanjem medicinskih intervencija.
Vlada USK-a je zbog migrantske krize često u suradnji sa IOM-om te su oni prvi ponudili pomoć iako na Lipi imaju i migrante kojima trebaju kontejneri. Istovremeno, građani daju prijedloge da se Dom zdravlja trenutno izmjesti u fabriku Bira, o čemu se još ozbiljno ne razmišlja.

Ministri Ćemalović i Omerdić provjerili su i mogućnosti iznalaženja dodatnog privremenog smještaja u školskim objektima u Bihaću te su, izvijestili su na radnom sastanku, usuglasili sa menadžmentom Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću da se privremeno može iskoristiti dio prostorija ovog objekta za kontinuitet rada DZ-a. Ministarstvo zdravstva već je kontaktiralo i Željeznice Federacije BiH da se Domu zdravlja Bihać ustupi objekat nekadašnje ambulante Željeznica Federacije BiH, što bi, kaže ministrica Ćemalović, moglo zadovoljiti potrebe za organizovanjem rada, a do konačne sanacije objekta Doma zdravlja.
Zastupnica Naše stranke u Skupštini USK-a Vildana Alibabić u međuvremenu je podnijela inicijativu za osiguranje budžetskih sredstava od šest miliona maraka za izgradnju novog doma zdravlja.

 

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci