Nakon višesatne potrage i probijanja uspješno evakuisano osam osoba na planini kod Bihaća

2 minute čitanja

Nakon što je od njih zatražena pomoć pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa dva vozila noćas su u jedan sat poslije ponoći uspješno transportovali osam osoba sa lokacije Pršine uvale ispod Plješevice kod Bihaća.

Među njima su bila četiri migranta i četiri pripadnika Gorske službe spašavanja FBiH – stanice Bihać koji su ih nakon cjelodnevne potrage pronašli na planini Plješevici kod Bihaća i ostali s njima u šumskoj kući do dolaska vozila FUCZ. 

Dvije osobe nisu željele da budu evakuisane te su ostale u šumskoj kućici do dolaska policije.

Zajedno sa službenicima FUCZ-a i radnicima Crvenog krsta krenula je i mehanizacija gradskog komunalnog preduzeća iz Bihaća koja je probijala i čistila put od snijega prema lokaciji na kojoj su se nalazi migranti i pripadnici GSS-a kako bi ih što prije prevezli do Bihaća. 

Uspješno su i za kratko vrijeme transportovani u Bihać i predati radnicima Doma zdravlja koji su im pružili potrebnu medicinsku pomoć, jer su dva migranta bila sa promrzlinama opasnim po život, a druga dva pothlađena ali ne i životno ugrožena.

Gorska služba spašavanja iz Bihaća od subote je u potrazi za migrantima na planini Plješevici, nakon što su dobili poziv od Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) da se grupa migranata nalazi negdje u planini. 

Prije ove grupe pripadnici Gorske službe spašavanja jučer su pronašli još 20 migranata i vratili ih u Bihać.

Podijeli ovaj članak