Ako bi mu bio ukinut pritvor, Galijašević bi ponovo mogao zasjesti u gradonačelničku fotelju, što bi ga dovelo u poziciju mogućeg utjecaja na istragu.

Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona i Općinski odbor ove stranke u Bihaću u nekoliko narednih dana bi trebali donijeti konačnu odluku u vezi s pitanjem gradonačelnika ovog grada Emdžada Galijaševića. Problem je, kao što je poznato, nastao nakon što je još uvijek aktuelni gradonačelnik Galijašević uhapšen zbog primanja mita. Zbog toga je Predsjedništvo SDA na posljednjoj sjednici suspendiralo Galijaševića iz članstva Stranke do okončanja sudskog procesa u ovom slučaju.

Međutim, i dalje je otvoreno pitanje ko će voditi Grad do imenovanja novog gradonačelnika nakon oktobarskih izbora. Naime, Statut Bihaća ne dozvoljava da Gradsko vijeće donese odluku o smjeni gradonačelnika u godini kad se održavaju lokalni izbori.

Prema istom dokumentu, gradonačelnik, ukoliko je privremeno onemogućen u obavljanju svoje funkcije, ima pravo da imenuje vršioca dužnosti koji će ga mijenjati u tom periodu. Upravo na osnovu ove odredbe Galijašević je kao osobu koja će ga mijenjati dok je u pritvoru imenovao sekretara gradske uprave Ermina Zulića.

Problem je u tome što, u slučaju da Galijaševiću bude ukinut pritvor, prema Statutu, ne postoji nikakva prepreka da on opet obavlja dužnost gradonačelnika, što bi ga dovelo u poziciju mogućeg utjecaja na svjedoke ili na istražni postupak. Upravo specifičnost ove situacije nagnala je kantonalno i općinsko rukovodstvo SDA da pokušaju iznaći rješenje za ovaj problem.

KOMENTARI:
Loading...