Radna grupa za provođenje unutarstranačkih izbora SBB USK zatražila je danas od Centrale ove stranke da iz svojih redova odmah isključi kantonalne poslanike Agana Bunića i Ifetu Kadić.

U obrazloženju radne grupe se navodi da je odluka donijeta i da Agan Bunić i Ifeta Kadić ne mogu više biti članovi Saveza za bolju budućnost BiH, zato što su isti, u više navrata, grubo prekršili odredbe (član 74.) Statuta SBB BiH i Programskih ciljeva, kao i nepoštivanja odluka Predsjedništva SBB BiH u smislu provođenja kadrovske politike na području USK-a.

Agan Bunić i Ifeta Kadić su samostalno, bez ičije saglasnosti, na pozicije (direktorske, UO/NO, savjetnik premijera USK, komisije itd.) u izvršnoj vlasti USK imenovali više od 40 pojedinaca koji nisu članovi SBB-a. Oni su, također, zloupotrijebili svoje funkcije ispred SBB-a za rođačko – klijentelističko zapošljavanje. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo članova SBB-a i građana USK-a, jer se radi o postupcima koji su već predmet istražnih radnji pravosudno – policijskih organa, a u konačnici sve je to nanijelo veliku štetu Savezu za bolju budućnost u Unsko – sanskom kantonu.

Inače Bunić je bio nekadašnji načelnik Bužima ispred SDA, a u SBB je prešao prošle godine uoči Općih izbora.

O zahtjevu radne grupe iz USK danas su odlučili organi stranke i donijeli odluku o isključenju Bunića i Kadićke.

Bunić je danas kazao kako je za sutra planirana press konferencija na kojoj će zastupnica Kadić i on iznijeti svoje stavove po ovom pitanju.

Podsjetimo, Agan Bunić i Ifeta Kadić su prije mjesec dana održali press konferenciju, a povod iste je bila nemogućnost provedbe dogovora SDA – SBB – DF (koji je uspostavljen na federalnom nivou) jeste taj što se u USK-a kao četvrti partner navedenim strankama, pojavljuje Laburistička stranka.

Ne zanima nas cijena koju ćemo platiti zbog toga, kategoričan je bio Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine USK-a, da li je isključenje iz SBB ta cijena, saznat ćemo sutra kada će Bunić i Kadić iznijeti svoj stav.

KOMENTARI:
Loading...