Velikokladuški načelnik Edin Behrić u četvrtak, 19. marta je ugostio članice Udruženja žena „Svjetlost“ iz Vrnograča. Povod za ovaj susret bio je prezentacija rada i dosadašnjih aktivnosti Udruženja, te upoznavanje načelnika sa ovogodišnjom proslavom pete godišnjice postojanja Udruženja.

Ovo Udruženje koje radi na očuvanju krajiškog identiteta i služi kao svijetli primjer druženja i sloge, vrlo je aktivno i jedno od rijetkih koje ima vlastite prostorije, ali s obzirom da im najam trenutnih prostorija ističe za godinu dana, na ovom sastanku razgovaralo se i o mogućnostima produženja roka najma.

Načelnik Behrić im se zahvalio na učešću u brojnim manifestacijama u Velikoj Kladuši i pomoći oko organizacije istih, te na predstavljanju Velike Kladuše na brojnim sajmovima izrazivši nadu da će ova saradnja biti još bolja u narednim godinama. Također ih je upoznao i sa načinima putem kojih Općina pomaže rad udruženja i nevladinih organizacija, odnosno kroz grantovska budžetska sredstava namjenjena ovom sektoru, te je u tom kontekstu ih izvjestio da bi za nekoliko mjeseci trebao biti raspisan novi Javni poziv na koji mogu aplicirati sa svojim projektima.

Podsjećanja radi, 14. aprila 2010. godine u Vrnograču je osnovano Udruženje žena „Svjetlost“ za čiju je predsjednicu izabrana Saneta Oručević. Udruženje je u prošloj godini imalo 69 članica, a njegova osnovna zadaća je trganje od zaborava starih običaja, njegovanje izrade ručnih radova iz kućne radinosti, humanitarni rad, te učešće na izložbama rukotvorina.

Kako je na ovom sastanku istaknuto, uveliko traju pripreme za proslavu jubilarne pete godišnjice postojanja Udruženja žena „Svjetlost“, koja bi trebala biti održana 11. aprila.

KOMENTARI:
Loading...