U organizaciji Odsjeka za bosanski jezik i književnost, na Pedagoškom fakultetu Bihaćkog univerziteta održana je promocija knjige „Ogledi iz lingvistike i filologije”, autora Jasmina Hodžića.

Kako se čulo tokom promocije ova knjiga je prošla dosta zapaženo u akademskim krugovima, jer skoro svih dvanaest radova Hodžićevih „Ogleda” itekako se tiču nastave i nastavnog plana i programa jezika i književnosti u našim školama.

Hodžić kaže kako je knjiga je plod višegodišnjeg  rada i sadrži autorske tekstove o jeziku i književnosti, objavljivane u domaćim i stranim publikacijama, a jedan broj je predstavljen i na međunarodnim konferencijama.

Promotorica prof. dr. Amira Turbić- Hadžagić istakla je važnost jednog  ovakvog priručnika, kakvi su Hodžićevi  „Ogledi“, prvenstveno za akademsku zajednicu, univerzitetske nastavnike i nastavnike u školama. Kako su promotori istakli, u knjizi je posebno naglašeno pitanje odnosa jezika i književnosti kroz interpretativne modele divanske poezije, balade „Hasanaginica”  i  sevdalinke „Ali-paša na Hercegovini”.

Jasmin Hodžić rođen je u Stocu. Profesor  je bosanskog jezika i književnosti, te magistar humanističkih nauka u oblasti lingvistike. Do sada je objavio 20 naučnih radova i učestvovao na 13 međunarodnih naučnih konferencija. Živi u Mostaru i radi u Mašinskoj saobraćajnoj školi.

KOMENTARI:
Loading...