Tijelo Karmen Kamenčić, bolničarke 5. korpusa Armije RBiH, nakon dvadesetogodišnje potrage konačno je pronađeno, ukopano ispod nadgrobne daske sa šifriranim brojem nepoznate osobe.

Vjerovalo se da je Karmen tokom ratne razmjene poginulih vojnika ukopana na Humcima u Bihaću, te da su nakon rata njeni ostaci prebačeni u sabirni centar za identifikaciju u Šejkovači kod Sanskog Mosta. Karmenin otac Velid Kamenčić neprestano je tragao i iščekivao rezultate kako bi mogao obaviti ukop kćerke i naći smiraj svojoj duši, ali to, nažalost, nije dočekao.

Naredba Suda

Institut za traženje nestalih osoba BiH ima svoja odjeljenja u Federaciji i Republici Srpskoj. Kolege međusobno surađuju po mnogim osnovnim pitanjima, ali je odavno postalo očito da odjeljenja po entitetima prevashodno tragaju za nestalima iz korpusa naroda kojima pripadaju, odnosno gdje obitavaju. Tako se desilo i ovaj put, istražioci iz Banje Luke su tragajući za srpskim vojnicima nestalim u Bihaću, uzimali uzorke za DNK analize sa NN grobnih mjesta na mezarju Humci u Bihaću. Kada su iz ICMP-a stigli rezultati, za jedan od tih uzoraka ispostavilo se da se genetski kod podudara sa onim koji je davno ostavio bolničarkin otac Velid Kamenčić. Tako su istražioci iz RS-a obavijestili kolege iz Federacije, te konačno, otkrila se tajna nadgrobne šifre BHC-15-F-NN 27-RF. Riješena je misterija nestale bolničarke Karmen Kamenčić, čiji su ostaci sve vrijeme bili tu, pred očima istražitelja iz Federacije.

Sad se očekuje da Sud BiH izda naredbu o tome da se tijelo ekshumira, da se obavi patološki pregled koji može služiti u nastavku sudskog postupka u predmetu ubistva Kamenčićke, pa tek nakon toga može doći do konačnog smiraja i dženaze Karmen.

Podsjećamo, sredinom jula 1992. godine Vojska RS-a je u području Radića, općina Bosanska Krupa, zarobila bolničarku Karmen koja je tada bila ranjena, te su je predali pripadnicama Fronta žena – Petrovac, pri petrovačkoj brigadi u sastavu Vojske Republike Srpske. Osumnjičena Ranka Tomić, starješina jedinice Fronta žena, te Bora Kuburić i Radmila Banjac su ranjenicu skinule golu, primoravale je da puže kroz trnje, da kopa sebi grob, prilikom čega su joj stavljale crno trnje među noge i udarale je lopatom. Zatim su je udarale ljeskovim štapovima, nožem sjekle kosu, urezivale joj krstove na glavi i leđima, tjerale je da pjeva srpske pjesme i klanja zarivajući glavu u kravlju balegu. Na kraju su pronašle maloljetnika koji ju je likvidirao iz automatske puške.

Žalba na presudu

Na nedavnom suđenju u Bihaću, tadašnji maloljetnik Veselko Đukić svjedočio je u korist optužbe, a sam kao maloljetnik nije mogao odgovarati za ubistvo. Kuburić i Banjac su nepravosnažnom presudom osuđene na po četiri godine zatvora i njihov je predmet u postupku žalbe, dok je prvooptuženoj Ranki Tomić potvrđena optužnica i poslata u Beograd, gdje Tomićka živi.

Komentari: