Josip Broz Tito na današnji dan, prije 70 godina, boravio je u Cazinu i tada je, po prvi put, otkrio svoj identitet.

Prigodnom šetnjom i govorima, te polaganjem cvijeća ispred mjesta na kojem je govorio Maršal, ali i ispred biste Nurije Pozderca, mnogobrojni Cazinjani svake godine obilježavaju taj historijski događaj.

Poznato je da su mnogi vjerovali da se iza misterioznog jugoslavenskog lidera, vođe partizana, koji se koristio nadimkom „Tito“, ne krije nikakav pojedinac, već da taj nadimak zapravo znači „Teroristička organizacija treće internacionale“. Neki su, pak, vjerovali da je Tito zapravo Rus Lebedev, poznat u savezničkim redovima po svojim tvrdim komunističkim stavovima.

„Vođa iz sjene“ je krajem 1942. godine, po riječima živih aktera tih događaja, odlučio „skinuti“ masku i pokazati svoje pravo lice, otkriti identitet, uvidjevši koliko to zapravo interesuje svjetsku javnost. Prema mnogim historijskim izvorima, maska je „pala“ upravo u našem gradu u Cazinu.

Naime, Tito je došao u Cazin u sklopu posjete tek oslobođenoj tzv. „Bihaćkoj republici“. Sastao se s jednim od najvećih partizanskih boraca i narodnim herojem, Nurijom Pozdercem. Tom prilikom održao je govor na mjestu gdje i danas stoji spomenik, te otkrio ko je i šta je. Otkrio je da je njegovo ime Josip Broz, da je školovani metalac, mašinbravar, rođen u Kumrovcu u Hrvatskoj.

Ovog najkontraverznijeg svjetskog lidera neki zovu herojem, drugi diktatorom, ali nema onih koji su ravnodušni na poteze Josipa Broza iz Kumrovca. I nema Cazinjanina koji bar jednom nije rekao: „Da se bar Cazin opet crveni“ ili „Da nam je Tito živ, sve bi bilo drugačije“.

Komentari: