5.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

Mušić: Događaji iz Bihaća šalju posljednji signal vlastima da se migrantska kriza mora staviti pod kontrolu

Primjetno pogoršanje ukupne sigurnosne situacije, kaže Mušić

Nastavljena je serija incidenata u kojima su sudionici ilegalni migranti. U obračunima u nedjelju i ponedjeljak teško su povrijeđeni Alvir Gverić iz Bihaća i trojica migranata. Prema svemu sudeći, narod je pravdu počeo uzimati u svoje ruke, jer radilo se, prema dosadašnjih informacijama, o osveti nakon što je mladić iz Bihaća pretučen i opljačkan.

Osveta za Gverića

U nedjelju, oko tri sata ujutro, u bihaćku bolnicu dovezen je mladić koji je teško povrijeđen u tuči u naselju Založje, a već u ponedjeljak policija je dobila i drugu prijavu da je osoblje bolnice ukazalo pomoć trojici državljana Pakistana, starosti 17, 20 i 26 godina.

Njih je u naselju Mali Lug napala grupa muškaraca, a policija je ubrzo identificirala i uhapsila jednog od počinilaca. O tome šta se dešavalo u Malom Lugu svjedoči i videosnimak objavljen na Facebooku, koji je zbog scena nasilja nakon nekoliko sati uklonjen, a u opisu videa pisalo je: “Bravo, Bihać, osveta je pala za našeg Alvira Gverića.” Na snimku migranti dozivaju u pomoć, dok ih muškarci udaraju palicama, nogama i šakama.

– Tužilac je naredio da se istraga provodi zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Snimak se pojavio dan kasnije i koristit će nam u identifikaciji i drugih lica koja su učestvovala. Najvjerovatnije su događaji od 7. i 8. januara povezani, a mogući motiv je osveta – kazao je za “Avaz” Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Medijima su se obratili iz porodice Gverić, navodeći da su Alvira napali migranti koji su se prethodno napili.

– Kako kažu migranti mole za pomoć. I naš Alvir je molio za pomoć, pa su ga tukli! A zašto? Jer su se napili. Nađene su flaše alkohola istu noć kad je napadnut ni kriv ni dužan. Pretukli ga, slomili, uzeli patike, jaknu, 400 KM. Sramota! Ko je sljedeći? Dijete nečije koje naiđe ni krivo ni dužno – napisali su iz porodice Gverić.

Posljednji signal

Safet Mušić, ekspert za sigurnosna pitanja, kaže za „Avaz“ da događaji iz Bihaća šalju posljednji signal bh. vlastima da se migrantska kriza mora staviti pod kontrolu te spriječiti da građani pravdu uzimaju u svoje ruke.

-Imali smo primjere u Bugarskoj, Sloveniji, organiziranja čak i nekih jedinica, ali to nije nikakvo rješenje – kaže Mušić.

On ističe da od početka migrantske krize BiH nije napravila nikakve pomake, već da je prema broju i težini incidenata primjetno pogoršanje ukupne sigurnosne situacije.

Nemamo odgovor

– Nemamo adekvatan odgovor u smislu sveobuhvatnog rješenja, već parcijalna za USK ili Sarajevski kanton u smislu podizanja stepena sigurnosti u migrantskim centrima. Ali šta da radimo s ljudima koji su van njih i novim migrantima koji će sigurno pristizati u proljeće? Važno bi bilo da imamo redovno ažurirane sigurnosne procjene na nivou države i da državni organi pomažu nižim nivoima vlasti, ali i da se one urade i na nivou entiteta i kantona – kaže Mušić.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci