Na inicijativu Udruženja proizvođača jagodičastog voća Unsko-sanskog kantona u Poljoprivrednom zavodu je održan sastanak sa uzgajivačima malina, koji ove godine imaju velike štete na svojim parcelama. U posljednje vrijeme zabilježeno je masovno sušenje zasada. Na sastanku se pokušao iznaći model kako pomoći proizvođačima u saniranju šteta, koje na nekim parcelama iznose i do 70 posto.

Nakon prošlogodišnjih šteta koje su uzrokovane velikim poplavama, ove godine proizvođači jagodičastog voća su u novim problemima. Naime, u posljednje vrijeme zabilježena je masovna pojava sušenja zasada malina, tako da uzgajivači iz nekoliko općina trpe ogromne štete na svojim parcelama.

Problem sušenja malina je počeo prošle godine, a ove je intenziviran, posebno u općinama Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Bužim. Uzrok propadanja malina za sada nije poznat.

Poljoprivredni proizvođači, među kojima i malinari, pored zaostalih poticaja od Zavoda i Vlade USK traže pomoć u spriječavanju daljnjeg propadanja malina, te na koji način sanirati gubitke koje imaju. Od nadležne inspekcijske službe traže da se hitno provede kontrola zaštitnih sredstava i đubriva koja su u opticaju u Unsko-sanskom kantonu.

KOMENTARI:
Loading...