Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje smo osvojili 20. mjesto, okreće se sada kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Prvi ispit za izabranike selektora Dragana Markovića bit će dvomeč protiv Litvanije, 29. aprila i 3. maja.

Suvišne analize

Kapiten naših najboljih rukometaša Muhamed Toromanović ističe da je Katar 2015 zatvorena priča i da se moramo okrenuti “operaciji Poljska 2016”:

– Suvišno je sada govoriti bilo šta o plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Ostvarili smo historijski rezultat i bila je to vrlo lijepa priča, no sada nemamo vremena da se bavimo analizama, već se moramo okrenuti mečevima sa Litvanijom, koji nas očekuju krajem mjeseca.

– Ne smijemo ni u kom slučaju potcijeniti Litvaniju, nisu naivna reprezentacija kako javnost kod nas misli. Igraju čvrstu odbranu koju je teško probiti na postavljeni napad, tako da ćemo se morati više fokusirati na kontre i polukontre, koje nam nisu bile jača strana u Kataru. Ipak moram istaći, bez obzira na sve da smo kvalitetniji i vjerujem da možemo ostvariti minimalno jednu pobjedu protiv Litvanije, a onda pobijediti i Bjelorusiju i napraviti kontiuitet plasmana na velika takmičenja, a siguran sam da imamo kvalitet da se plasiramo na Euro 2016 u Poljskoj,govori Toromanović.

Ono što se dalo primijetiti na Svjetskom prvenstvu jeste manjak samopouzdanja kod naših igrača, a popularni Tore vjeruje da su mečevi protiv Litvanije idealna prilika za povratak izgubljenog sampouzdanja i da se naši igrači mogu vratiti u ritam igre, koju smo prikazali protiv Bjelorusije u Minsku, protiv Danske ili protiv Islanda u baražu prošle godine:

– Sampouzdanja je nedostajalo, ali imali smo i dosta rovitih igrača. Sada nam se vraća Panić, koji je sigurno vrlo bitna karika u našoj igri. Doduše nedostajat će nam Savić, ali vidim da je počeo igrati i da će biti u top formi za meč protiv Bjelorusije. Ukoliko mečeve protiv Litvanije odigramo kao onaj protiv Danske, kada smo nadtrčali reprezentaciju koja je poznata po kontrama i polukontrama, ili da odigramo utakmice onako kako smo igrali protiv Islanda u baražu, ili protiv Bjelorusije na početku kvalifikacija onda pobjede ne bi trebale doći u pitanje, riječi su Toromanovića.

Zadovoljan u Creteilu

Naš kapiten je na početku ove sezone iz poljske Wisle Plock stigao u Creteil. Prva sezona u Francuskoj  je pri kraju, a Toromanović je zadovoljan ostvarenim:

– Bila je ovo vrlo dobra sezona, bilo je puno uspona i padova, ali u drugom dijelu sam došao na svoje. Malo je drugačije naravno doći iz ekipe kojoj je cilj sami vrh tabele u ekipu koja za cilj ima opstanak, ali ostvarili smo zacrtano i to je najbitnije.

Meni je bilo malo teže na početku jer sam došao u tim gdje su većinom mlađi igrači, ipak sam se uspio uklopiti i sada je sve došlo na svoje. U drugom dijelu sezone smo igrali mnogo bolje, a da smo i u prvom igrali isto sigurno bismo bili u borbi za poziciju koja vodi u Evropu, no to ostavaljamo za sljedeću sezonu.

KOMENTARI:
Loading...