-Oglas-
Unsko-sanski kanton

Muhamed Ramić, ministar obrazovanja USK o slučaju “dr. Almir Badnjević i Univerzitet u Bihaću”: “Upoznat sam sa slučajem, ali ne mogu ništa učiniti. To je do politike”

-Oglas-

U nedavnom izabranom Upravnom odobru Univerziteta u Bihaću sjedit će svi samo ne doktori nauka. Podsjećamo, iako je na konkursu bio jedini kandidat s doktorskom disertacijom, Almir Badnjević je završio kao najlošije ocijenjeni kandidat, jer je, prema njegovim riječima, jedini kriterij za izbor bila stranačka podobnost.

U julu 2017. godine raspisan je konkurs za izbor članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću. Na konkurs se prijavilo osam kandidata od kojih je samo jedan imao akademsku titulu doktora nauka. Upravo je taj kandidat, prema nejasnim kriterijima Komisije za izbor i imenovanje Upravnog odbora Univerziteta, ocijenjen kao najlošiji.

Riječ je o Almiru Badnjeviću, jedinom doktoru nauka iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa u našoj zemlji.

-Oglas-

Da Almir Badnjević nije bio politički podoban, potvrdio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Muhamed Ramić. Na pitanje vezano za slučaj “dr. Almir Badnjević i Univerzitet u Bihaću”, ministar Ramić odgovara da je upoznat s ovim slučajem, ali da ne može ništa napraviti jer, prema njegovim riječima, radi se o politici.

– Na nedavno održanoj sjednici Skupštine USK usvojen je Upravni odbor Univerziteta. Ne ulazim u ingerencije izabranih jer su to prijedlozi koje je Skupština usvojila. Ne mogu utjecati na izbor Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, to je do poslanika u Skupštini USK, odnosno do politike, kazao je ministar Ramić.

Podsjećamo čitatelje, dr. Almir Badnjević je bio jedini kandidat s doktoratom i bogatim referencama, a najlošije je ocijenjen na konkursu Univerziteta u Bihaću.

Biografija dr. Badnjevića:

Osnovnu školu je završio u Bosanskoj Krupi kao učenik generacije, dok je srednju Elektrotehničku školu 2005. godine završio u Bihaću, također kao učenik generacije. Zvanje magistra elektrotehničkih nauka stekao je 2010. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te kao jedan od najboljih studenata generacije postaje dobitnik Zlatnog prstena Univerziteta u Sarajevu. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine je stekao zvanje doktora nauka.

Iste godine biva izabran u zvanje docenta iz oblasti bioinžinjeringa, elektronike i automatike na univerzitetima u Sarajevu i Bihaću. Radi kao šef Odsjeka za genetiku i bioinžinjering na Burch Univerzitetu u Sarajevu, docent je na Tehničkom fakultetu u Bihaću te stručnjak iz prakse na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Od 2010. do 2013. godine pohađao je više od 20 različitih specijalizacija iz oblasti medicinske elektronike, medicinskih uređaja i biomedicinskog inžinjeringa širom Evrope. Od 2013. do 2014. radi kao stručni saradnik Instituta za mjeriteljstvo BiH na izradi studije “Mjeriteljstvo u medicini”. U martu 2014. godine pokreće Verlab, treći najopremljeniji laboratorij u Evropi za verifikaciju medicinske opreme, koji ujedno postaje imenovani laboratorij za usluge verifikacije medicinske opreme u BiH. Od 2014. osnivač je i predsjedavajući Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, koje je punopravni predstavnik BiH u Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE). Od 2015. godine prvi put u BiH pokrenuo je najveću regionalnu konferenciju o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH) s više od 700 učesnika iz 40 zemalja svijeta.

Badnjević je autor ili koautor više od 60 naučnih članaka objavljenih u poglavljima knjiga, naučnim i profesionalnim žurnalima te međunarodnim konferencijama. Autor je jedinstvene knjige koju je publikovao najveći svjetski izdavač Springer pod nazivom: “Inspection of Medical Devices”, koja je univerzalni protokol za cijeli svijet o ovoj temi.

Član je IEEE tehničkog komiteta za kardiopulmonarne sisteme. Jedan je od direktora (Board Member) evropskog udruženja ESEM (Education of students in Engineering and Medicine). Od 2016. godine njegov CV je uvršten u američki Marquis Who’s Who in the World, čime je postao jedan od tri posto najuspješnijih ljudi na svjetu.

No, ništa od navedenog nije mu bilo od pretjerane koristi prilikom izbora za članove Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...