Sigurnosna situacija u Krajini tokom posljednjih nekoliko dana značajno je ugrožena uslijed čestih sukoba između migranata koji borave u Velikoj Kladuši i Bihaću.

Od bajramskih praznika do danas, izbilo je nekoliko sukoba u kojima su nanesene teške tijelesne povrede. Neograničeno kretanje lica bez identifikacionih dokumenata kod lokalnog stanovništvom stvara paniku, a svakodnevni sukobi tu paniku dodatno povećavaju.

Prema riječima Envera Munjakovića iz kladuškog naselja Polje, gdje se nalazi privremeni migrantski centar, sukobi između migranata koji borave u Miralu su česti, gotovo svakodnevni, a ogorčenost zbog izostanka adekvatnih reakcija kantonalnih i državnih vlasti sve veća.

Bajramski incidet i marširanje grupe Pakistanaca koji su u rukama imali metalne šipke, upalio je alarm kod lokalnog stanovništva koje noći provodi u dežurstvu kako bi u slučaju mogućih provala u kuće, bilo spremno da se odbrani.

“Do sukoba je došlo kada je grupa Pakistanaca htjela da istjera Alžirce iz privremenog prihvatnog centra Miral. Za incident sam saznao oko 5 ujutro i odmah sam otišao na lice mjesta i vidio sam Pakistance koji su izgledali kao teroristi. U rukama su držali noževe i palije, a neki i cijele stranice od kreveta. U tom trenutku u cijelom kampu bilo je dva-tri policajca. S obzirom na ozbiljnost problema oni su pozvali pojačanje, nakon čega se situacija malo stišala. U 9 sati ujutro oko 200 Pakistanaca se okupilo i krenulo u lov za tim Alžircima. Izišli su iz kampa i tekbirajući hodali kroz naselje, ulazili u dvorišta, odvaljivali ograde i hvatali te Alžirce, te ih brutalno premlaćivali. Možete li zamisliti kako je bilo našoj djeci koja su to sve gledala iz kuća?”, priča Munjaković.

Karajić Asko je predsjednik Mjesne zajednice Polje priča da ovo naselje ne živi normalnim životom otkako je tu otvoren privremeni migrantski centar.

„Znači konstantno otkako su migranti ovdje u Miralu, imamo problem sa provaljivanjem na privatna imanja i kuće. U blizini Mirala se nalazi autobusna stanica i roditelji moraju svakodnevno i po nekoliko puta da prate djecu na autobus iz straha za njihovu sigurnost. Svaku noć nam hodaju oko kuća i kucaju na prozore, traže nešto. Ljudi ne smiju da spavaju jer su u strahu za vlastititu, i sigurnost svojih porodica. Imali smo nedavno slučaj da je grupa migranata napala trojicu naših mještana, pa je morala intervenisati i specijalna policija“, kaže Karajić

Nisu svi migranti skloni nasilju i kriminalnom ponašnju. Neki od njih za ovakve pojave i incidentne situacije okrivljuju Pakistance za koje tvrde da su organizirani u grupe i da se, u slučajevima kada neko njihov ima problem s nekim u kampu, brzo okupe i djeluju.

„Problem su napravili migranti koji piju alkohol i onda kradu ljudima stvari, mobitele i novac. To je započeo migrant iz Pakistana kojih ovdje u Miralu ima negdje između 300 i 500, koji se skupe kad zatreba i idu vidjeti ko je napravio problem, a onda se desi sukob. Zaštitari i policija znaju ko ovdje u kampu pravi problem, ne znam zašto ih ne odstrane odavde“, pita se Adnan Muhammed iz Sirije.

Prema riječima Ale Šiljdedića, potparola Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), nema ovlasti da vrši selekciju unutar migranata u cilju izmještanja onih problematičnih među njima, te ističe kako je u nadležnosti Policije Unsko-sanskog kantona jedino da održava i po potrebi zavodi red i mir.

„Zbog požara koji je izbio prije nekoliko dana, prostor je dodatno skučen i na sve one razlike i frustracije koje među njima postoje ovakvi i slični sukobi, s obzirom na mali prostor a velik broj migranata, uvijek postoji opasnost od izbijanja novih sukoba. Mi nismo u mogućnosti da poduzmemo neke mjere oko izmještanja problematičnih migranata. Vodimo pregovore sa Službom za poslove sa strancima da se ti najkritičniji izmjeste iz Unsko-sanskog kantona i sa teritorije Bosne i Hercegovine. U ovom trenutnku Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije ne može odrediti niti smještaj, niti moguće buduće prihvatne centre. Zakoni i propisi su tu jasni. Trenutno nemamo drugog izlaza, niti načina nego da pokušamo i nastojimo držati kontrolu, što se tiče stanja sigurnosti kantona, u povoljnom stanju. Nadam se da će sve strukture preuzeti i početi raditi svoj dio posla“, kaže Šiljdedić.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...