Projekt koji je pokrenula Sanda Hagen bila je prva humanitarna donacija ikad upućena za neudomljene životinje, donacija koja nije išla putem Crvenog kriza ili neke druge humanitarne organizacije, postao je poseban slučaj u BiH vladi i ministarstvu, također i na graničnom prelazu Izačić .

Najveći problem u svom procesu nisu pravili ni ministri, ni carinici ni špedicija, nego jedan zbunjeni, uporni i arogantni veterinar na carinskom prelazu u Izačiću, koji je jednostavno zaplijenio kamion i nije mu dozvolio prolaz kroz Bosnu, ni povratak u Hrvatsku. Problem je riješen u toku dana i veterinar je morao da odustane od svoje upornosti, nakon poziva od federalne pa čak i državne inspekcije.

”Utorak ostaje nezaboravan dan za mnoge od nas koji su učestvovali u ovoj drami. Sve se pozitivno završilo, iako nikom od nas telefon nije mirovao ni jedne sekunde tokom cijelog radnog dana.

Ovo je jedna možda mala i nebitna stvar za mnoge, ali za nas koji volimo životinje i želimo pomoći je vrlo bitan i pozitivan događaj. Uviđamo da postoji razumijevanje i želja za bolju budućnost i bolju suradnju sa vlastima za dobrobit neudomljenih životinja.

” Sanda Hagen i Aida Halilović se žele zahvaliti ljudima koji su im se dobrovoljno odazvali na pomoć, i koji su takođe veliki ljubitelji životinja. Bez učešća i dobre volje ovih osoba, bila bi nemoguća misija ostvariti ovu pošiljku i kamion bi bio zaplijenjen danima na carini.

Osobe kojima se duboko zahvaljujemo su slijedeće; Zastupnik Parlamenta federacije gospodin Asim Kamber, Ministar za izbjeglice u Vladi federacije Bosne i Hercegovine gospodin Adil Osmanović, Federalno mimistarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ,Sektor za humanitarnu djelatnost i razvojnu pomoć EU fondova gospođa Anđelina Zutić i pravnica Senada, Odjeljenje granične veterinarske inspekcije Šef Odjeljenja Vet. Spec. Slavisa Krestalica i gospodin Mujkić iz inspekcija USK. Gospođa Aldina iz Una špedicija granični prijelaz Izačić, za veliki trud i mnoge pokušaje pregovaranja sa veterinarom, i za veliku podršku tokom sređivanja urednih carinskih papira. Šofer Mario iz Širokog Brijega, za njegovu strpljivost i ljubaznost pri čekanju na carini, i na ljubaznom dijalogu kroz cijelu dramu, i našim dragim Sanjanima što su nam pomogli pri istovaru donacije.

Ministrarstvo BiH je odobrilo uvoz donacije za pse kao humanitarnu pomoć i oslobodilo donaciju  plaćanja carinske takse, koje je zabilježeno kao prvi slučaj u BiH.

KOMENTARI:
Loading...