Vid Šantić ministar privrede U Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) sa saradnicima posjetio je danas Saniteks u Velikoj Kladuši.

Cilj posjete je uspostava partnerskog odnosa Vlade USK sa realnim sektorom, te pružanje pomoći u održavanju konkurentnosti ovog poduzeća na bh. i ino tržištu, ali i proširenju kapciteta i zapošljavanju. Ministar Šantić odabrao je da tokom prve radne posjete ovoj općini obiđe i Saniteks, jer je riječ o jednom od rijetkih primjera uspješne privatizacije u USK.

Program socijalnog zbrinjavanja radnika Saniteksa uz uvezivanje staža i otpremnine, među najboljima je u BIH. Privatizacijom radnici su postali dioničari poduzeća, koje iza sebe ima 53 godine uspješnog poslovanja. Danas sa 271 radnikom Saniteks polovinu proizvodnje medicinskih sredstava izvozi u više od 20 zemalja svijeta.

Na današnjem sastanku iskazana je spremnost da se zajedničkim snagama održi konkuretnost Saniteksa na domaćem i inozemnom tržištu. Vlada USK kordinirat će sastanak predstavnika ovog poduzeća i zdravstvenih ustanova USK, na kojem bi se po uzoru na susjedne zemlje Hrvatsku i Sloveniju razgovaralo o primjeni centralizirane nabavke medicinskih sredstava.

Saniteks, kako je istaknuto ima kapacitete za proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja. Potvrđuje to primjer stručnog osposobljavanja 120 osoba i nabavka najsavremenijih mašina za pogon u Bužimu. Pri kraju je realizacija ovog projekta vrijednog oko 350 hiljada KM, a koji ovo poduzeće implementira sa Razvojnom agencijom USK, te partnerima iz BIH i Slovenije.

KOMENTARI:
Loading...