Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida u vladi Federacije Salko Bukvarević razgovarao je danas u Bihaću  sa  predstavnicima – predsjednicima utemeljenjih kantonalnih  boračkih udruženja, saveza i organizacija sa područja USK. Naravno u čast gostima iz Sarajeva, Abid Mulalić koji je takođe ministar za pitanje branitelja-boraca USK je upriličio gostima salu za održavanje sastanka čije teme su bile radni materijali  novog prijedloga nacrta  zakona o braniteljima i boračkim organizacijama koja bi po privilegovanom novom zakonu dobile status od značaja kao boračka udruženja od  posebnog društvenog interesa.

I sva ta ceremonija, misija Bukvarević Salke i sastanka organiziranog preko Abida Mulalića ministra u vladi USK ne bi bila sporna da su na taj sastanak bili pozvani i sva druga kantonalna boračka udruženja i savezi ali nisu. Pogotovo kad je riječ o onim neposlušnim politički nepodobnim udruženjima i savezima koji nelegalno agituju za borački dodatak kako kaže danas ministar SalkoBukvarević na sastanku  a ova upravo  nepozvana udruženja digli su svoj glas radi zbrinjavanja prije svega  socijalno –statusne kategorije boraca. Konkretno radi se o udruženjima koji su potpisali Rezoluciju i dostavili je ministru Bukvareviću u kojoj se esplicitno traži  zakonom propisanih prava branitelja na borački dodatak.

Za portal Ljuta Krajina predsjednik Regionalnog udruženja Organizatori otpora ‘Sove Krajine’ Bajrić Senad je rekao: Nisam pozvan na sastanak ali i da jesam nebi otišao na taj sastanak jer to su predstavnici udruženja i saveza koji su uposlenici u tom ministarstvu, debelo imaju riješen svoj status i dobro utemeljeni u način organizovanja i financiranja tih i takvih udruženja, pa slobodno mogu reći da je to sastanak uposlenika u raznim ministarstvima USK i FBiH predsjednika tzv dobro utemeljnih boračkih udruženja, organizacija i saveza.

Sejad Draganović iz Bosanske Krupe predsjednik Saveza JOB Veterana 91-96 USK takođe kaže da nije pozvan ali da je čuo za termin kad se održava sastanak. Kad sam planirao put prema Bihaću u dvorište došli su mi policijski službenici i odveli me u stanicu policije u Bosanskoj Krupi. Na moje pitanje zašto su me priveli i koji je razlog privođenja rekli su mi da će istražni policijski organi uzeti izjavu.

Sačekao sam oko jedan sat i pojavili su se istražitelji koji su mi rekli da je moje privođenje razlog anonimne prijave neke osobe gdje je navodno moje auto sa očitanim tablicama viđeno u Bihaću ponedjeljak 15 februara kad je izvršena nekakva pljačka i otuđena-ukradena motorna pila.

Na moje pitanje kakve veze sad ja imam stim koji tog dana nikako nisam bio u Bihaću niti moje auto. Rekli su da moraju po anonimnoj prijavi reagirati. Ta reakcija nije baš tako bezazlana, priča Draganović Sejad koji kaže da je policija sa sobom imala i predočili mi nalog za pretres kuće. Više maskiranih policajaca i policijskih auta sa dva navodno kriminalistička istražitelja dovezli su me pred moju kuću i počeli vršiti pretres, pretresali su doslovno sve, slikali sve po kući.

Bilo je to mučno sa oko tri sata  premetačine maltretiranja moje porodice gdje živi i moja stara bolesna majka koja je doživjela naprosto šok.

U dvorište se okupio komšiluk koji su pratili sva ova događanja. Jedan inspektor je naglas rekao ” Onaj ko me je namjerno napravio budalom zbog ovog čina imat će samnom posla, ovo se vidi da je ovom čovjeku sve izrežirano i namješteno”

Nakon pretresa, te harange po kući ništa  ne nađoše  zbog čega su došli. U to vrijeme kad su policijski istražitelji otišli iz mog dvorišta saznao sam da je završen i sastanak družbe u Bihaću koji je predvodio ministar Salko Bukvarević.

Sejad Draganović je potpisnik Rezolucije za braniteljski dodatak ispred Saveza JOB-Veterana 91-96 USK

KOMENTARI:
Loading...