4.4 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Migranti se smrzavaju u šumama oko Velike Kladuše

Migranti su prisiljeni kupati se i prati rublje u potocima, a kako bi dobili vodu, tope snijeg.

U surovim i neljudskim uslovima, po zimi, snijegu i temperaturama nižim od minus deset stepeni, u šumama na lokalitetu Mikanovac, oko tri kilometra od Velike Kladuše, boravi pedesetak migranata iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša.

U proteklu subotu njima su aktivisti Udruženja za bolji Sanski Most odnijeli značajnu količinu humanitarne pomoći u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama, koja je nabavljena zahvaljujući donacijama, prenosi Tanjug.

“Ova slika vrijeđa ljudski razum i nepojmljivo je da u današnje vrijeme ljudi mogu boraviti u ovakvim uslovima i po ovakvoj hladnoći. Neki od njih su promrzli i jako bolesni, a nema im ko pomoći”, rekao je Ermin Karić, predstavnik udruženja i organizator humanitarne pomoći, pišu Nezavisne.

Veliki broj divljih kampova

Migranti spavaju u šatorima i improvizovanim skloništima od najlona, lože vatre i tako se pokušavaju zagrijati.

Pošto su bez tekuće vode, migranti su prisiljeni kupati se i prati rublje u potocima, a kako bi dobili vodu, tope snijeg.

Fotoreporter hrvatske agencije Pixsell Armin Durgut, koji je posjetio migrante, tvrdi da ih većina ne želi ostati tu, jer „takav život nije dostojan čovjeka“, piše Klix.ba.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci