Pad temperature i kišovito vrijeme učinili su uslove života migranata u prihvatnom kampu Vučjak, nadomak Bihaća, neizdrživim i prijeti humanitarna katastrofa ukoliko se za njih ubrzo ne pronađe adekvatna lokacija gdje će moći boraviti.

Ovo je za “Nezavisne” izjavio predsjednik Crvenog krsta USK Husein Kličić, istakavši kako migranti borave u šatorima na temperaturama koje se približavaju nultom podioku.

“Uslovi su i ljeti bili katastrofalni, a kako sada izgledaju ne treba ni pričati. Šatori, naravno, nemaju nikakvo grijanje, niti mi imamo energente da ih grijemo. Očekujemo konačno reakciju nadležnih institucija kako bi se riješio problem ovih ljudi. Ukoliko se to ne desi, sve je moguće”, kazao je Kličić.

Prema njegovim riječima, volonteri te humanitarne organizacije su proteklih dana migrantima podijelili toplu odjeću i ćebad, a zahvaljujući donatorima omogućen je dalji rad javne kuhinje koja za njih priprema po dva topla obroka dnevno.

“Mi se plašimo za bezbjednost naših volontera jer, ako ovakvo stanje potraje, migranti se mogu pobuniti i ugroziti naše ljude. Zbog toga tražimo svakodnevno prisustvo policije”, kazao je Kličić.

Procjena je kako na Vučjaku boravi između 600 i 800 migranata, a njihov broj stalno varira s obzirom na to da mnogi odlaze pokušavajući preći hrvatsku granicu, a neki se vraćaju u grad Bihać u nadi da će naći adekvatniji smještaj.

U policiji kažu kako migranti svakodnevno dolaze pred prihvatni centar “Bira” i traže da ih tamo smjeste, ali to nije moguće zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta tog centra u kojem boravi 1.500 ljudi.

“Policija migrante iz urbanog područja, po naredbi Operativne grupe za migrantsku krizu, svakodnevno odvozi na Vučjak. Međutim, to je otvoreni prostor, njima tamo niko ne ograničava niti zabranjuje kretanje, pa se veliki broj njih odlučuje vratiti u grad i tako ukrug”, kaže portparol policije USK Ale Šiljdedić.

KOMENTARI:
Loading...