U naselju Sikirica u velikokladuškoj mjesnoj zajednici Mala Kladuša, u teškoj bijedi i siromaštvu živi šesteročlana porodica Senada i Mevlide Šuvić. Njihov se život odvija u dvije sobice između kojih nema vrata.

 Loša gradnja

Dvojica od četvorice maloljetnih sinova Jasmin i Mirsad pohađaju školu. Jedan je sin školu napustio u sedmom razredu, a najstariji je uopće nije pohađao zbog besparice. Po zakonima ove zemlje, osnovno školovanje je obavezno, međutim Senad nije imao nikakvih posljedica što Safeta, koji je rođen 1994. godine, nije slao u školu te što je Šemsudin prekinuo školovanje.

Safet je inače 75-postotni invalid. Njihova kućica je trošna, zidovi pucaju zbog loše gradnje i pod težinom krova koji se urušava. Voda sa svakom jačom kišom nadire kroz trošni krov, buđ je po plafonu i zidovima. Zvuči kao horor-film, ali ovo je svakodnevica šesteročlane porodice u kojoj se liježe spavati već u šest sati jer nemaju struju. Nemaju ni vodu.

suvici-kuca
Oronula kuća bez struje i vode

– Struju smo imali dok smo je mogli plaćati. Supruga svaki drugi dan pješice ide u Veliku Kladušu da bi došla do besplatnog, najčešće dan starog kruha. Nekad se vrati praznih ruku – kaže Safet.

Jednokratna pomoć

Od velike brige kako prehraniti porodicu, pored bolesnog supruga s oboljelom kičmom i otvorenim ranama iz posljednjeg rata, Mevlidi predstavlja problem boravak u kućici koja se vrlo lako može urušiti. Na njihovu muku su svi ostali nijemi, osim jedne jednokratne pomoći Centra za socijalni rad, čiji ih uposlenici još nisu posjetili.

Građevinski materijal

Svi koji žele pomoći ovoj porodici, mogu to učiniti u građevinskom materijalu za gradnju kuće te uplatom na žiroračun: 1610350000000042, broj štednog računa: 09350324991, na ime Mevlida Šuvić, otvoren kod „Raiffeisen banke“ Velika Kladuša. Mevlidin kontakt telefon je: 061/615-811.

KOMENTARI:
Loading...