Prije nešto više od pola godine pisali smo o slučaju konursa za nekoliko radnih mjesta u Zavodu za zapošljavanje USK-a, a gdje su se unaprijed znala imena lica koja će biti primjelna na upražnjena radna mjesta. Početkom godine pojavile su se insinuacije da bi se identična situacija mogla desiti sa konkursom koji je JU Zavod za zapošljavanje USK-a raspisao za radno mjesto u Birou rada Cazin.

Optužili bivšeg direktora

Ubrzo nakon toga na većini lokalnih web portala objavljeno je anonimno otvoreno pismo upućeno Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine USK-a, što je bio povod da rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje USK-a sazove konferenciju za medije.

Novo rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje USK-a, na čelu sa novim direktorom Rifatom Dolićem i starim vršiocem dužnosti direktora Ramom Sulićem, tom prilikom je optužilo bivšeg direktora Službe za zapošljavanje USK-a Mesuda Mešića da on lično stoji iza anonimnog pisma, kojeg je opisao kao čelnika kriminogene hobotnice koja je godinama haračila javna sredstva, trovala odnose među uposlenicima i primala basnoslovne iznose mita za zapošljavanje u Službi.

Nije dugo trebalo da se ovaj slučaj postane i tema magazina “Mreža” Federalne televizije, čiji novinari slične priloge u Krajini prave gotovo na sedmičnom osnovu. U TV prilogu tog magazina kažu da MUP i Tužilaštvo USK-a nemaju kaznenih prijava protiv Mesuda Mešića koje trenutno rukovodstvo navodi, dok istovremeno razotktivaju kadrovske križaljke novog rukovodstva i stranaka na vlasti.

Mešić uputio demant

Redakciji  portala javio se i bivši dirketor Mesud Mešić koji je žalio da iskoristi svoje pravo na demant na navode Rifata Dolića i Rame Sulića. Pritom se nije osvrnuo na konkursne procedure i optužbe za kriminal, samo je Dolića okarakterisao kao čovjeka koji je sklon optuživanju bez argumenata. Kao primjer za to naveo je Dolićev intervju dat magazinu Fokus prije nekoliko godina u kojem optužuje Haške istražitelje, a što se tiče Rame Sulića najavio je da slijedi odgovor koji će obuhvatiti period od ilegalnog dislociranja naouružanja do danas.

hgtzhtzjtzjzOno što je očito u ovom slučaju jeste da i bivši i sadašnji rukovodioci imaju puno prljavog veša za iznijeti, ali se sva priča svela na lično prepucavanje i međusobne optužbe direktora, dok je nepotizam i pogodovanje pri zapošljavanju ponovo u drugom planu.