Bišćanin Meho Rekić je direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići, koji je prije godinu dana, kada je on preuzeo, bio pred stečajem, a danas je jedan od većih proizvođača u našoj zemlji.

 

U ovom preduzeću razvijaju Rekićevu ideju i uveliko grade planove za dislokaciju dijela proizvodnje u Bihać, u jedan od bivših vojnih objekata. Namjenska vojna industrija u Federaciji BiH sa osam proizvodnih fabrika u protekle dvije godine doživljava razvojnu ekspanziju i postaje jedan od faktora uvezivanja svih grana privrede. Nekada je u Bihaću tokom ratnog perioda 1992.-1995. godina, bila u funkciji namjenska proizvodnja koja je bila locirana u objektu nekadašnjeg “Krajinametala” ali je po završetku rata ugašena.

Tu su i ostaci infrastrukture nekadašnje JNA, od kojih je za ovu ideju najprimaljivija bivša kasarna u bihaćkom naselju Pokoj gdje je nekada bilo skladišteno gorivo za avione na vojnom aerodromu Željava više Bihać.

Naime, jedan od nekada najvećih terminala u Pokoju ima sve uvjete za gradnju takvog proizvodnog pogona. Planovi se vezuju i za prostor Krajinametala, koji također raspolaže sa potrebnim resursima. Gradnja ovog pogona, što u Zavodu u Hadžićima smatraju vrlo realnim, bio bi zapravo odgovor na ostvareno u ratnoj namjenskoj vojnoj industriji tadašnjeg bihaćkog okruga.

KOMENTARI:
Loading...