Medresa do sada ima 1018 vakifa, a ove godine se im se pridružilo još 56.

Danom škole i Vakifa Medresa „Džemaludin Čaušević“jučer je u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika vjerskoga i političkog života prigodno obilježila dvadeset i drugu godišnjicu od reaktiviranja rada ove ugledne odgojno-obrazovne ustanove.

Svečanost su, pored ostalih, svojim prisustvom uveličali predstavnici Rijaseta i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BIH. Odlukom Sabora Islamske zajednice Okruga Bihać 10. aprila ratne 1993.godine u Cazinu je osnovana Medresa „Džemaludin ef. Čaušević“. Ovaj datum se obilježava kao Dan škole i Dan vakifa cazinske Medrese. Medresa do sada ima 1018 vakifa a ove godine se im se  pridružilo još pedeset i šest.

Salih ef. Dervić, direktor cazinske Medrese ističe da su ove godine opremili laboratorije za biologiju, fiziku i hemiju. Dervić dodaje kako se u medresi ne žele zadovoljiti opremom nivoa srednje škole već žele imati ono što ima svaki fakultet. Uz pomoć vakifa u Turskoj i Arapskom zaljevu na tome intenzivno rade.

Na cazinsku Medresu ponosni su i u Rijasetu Islamske zajednice u BIH. Učenici svih medresa u BIH, kako je naglašeno nakon četverogodišnjeg odgojno-obrazovnog procesa vrijedni su studenti na fakultetima u zemlji i inozemstvu.

Važno je istaknuti da su učenici cazinske Medrese su postigli zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima, ali i takmičenjima koje je organizirao Rijaset IZ-e u BiH. Maturanti ove Medrese bili su prvi u kategoriji takmičara učenik3a četvrtog razreda iz bosanskoga, engleskoga i aparskoga jezika.

KOMENTARI:
Loading...