23 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 19. Maja 2022.

Medina iz Sanskog Mosta vas upoznaje s najljepšim mjestima u BiH

Medina Velić rođena je u Sanskom Mostu, a na društvenim mrežama mnogi ju poznaju i kao ‘mimosvit’, odnosno damu koja voli ‘zemlju pod prstima i vjetar na obrazima’.

Svoju strast prema pisanju, ali i prirodnim ljepotama koje nas okružuju odlučila je pretočiti u blog Mimosvit, kao i Instagram profil @naopakabajka na kojem svakodnevno dijeli svoje pustolovine diljem BiH.

Od zalazaka sunca na prekrasnim brdima, preko druženja s konjima u divljini na vjetrovit dan do istraživanja prirodnih ljepota uz žubor rijeke u pozadini, njene fotografije savršeno dočaravju mir i spokoj koji donosi priroda.

Sve njene fotografije također je moguće i isprintati na majice i ceker, a više o njenom ljubavi prema putovanjima i fotografiji, otkrila nam je Medina kroz intervju. 

***

Kako biste sebe opisali u tri riječi?   

Zaboravna, osjećajna, sarkastična.

Zašto baš “mimosvit” kao naziv bloga? Što vas je potaknulo da upravo vaši foto kadrovi s putovanja budu tema bloga?

„Mimosvit, uvijek mimo. Kad si čitav život nešto drugačiji i svi ti govore što uvijek baš ti moraš mimo svih. Eto moram, pronašla sam sama neki svoj put i shvatila da stvarno jesam mimo. Najobičniji primjer, ljeto, ja u džemperu, zima u ljetnim haljinicama. Svima se sviđa jedna fotografija, meni ipak jedinoj ona druga. Kad niko ne vjeruje,  ja vjerujem. 🙂 
Volim putovati, istraživati, gledati s istog mjesta beskonačan broj zalazaka sunca, uživati u bojama koje priroda stvara u rijekama, nebu. Volim osjetiti travu pod nogama i takve sitnice me često spotaknu na pisanje. Dosta ljudi me podržalo, tako da sam odlučila spojiti fotografiju i pokoju riječ u jedno. 

3 lokacije u BiH koje su vas doslovce ostavile bez teksta?

Ja bih ovdje imala dosta toga, ali recimo tri omiljene su: 

Divlji konji u Livnu, na fotografijama stvarno izgleda predivno, ali tek kada odete tamo i doživite  tu divlju, a ujedno smirenu ljubav, čarobno.  Ispuni vam dušu, čist zrak, planina Cincar u koju gledate, galop divljih konja koji čujete, a zatim vidite. Taj osjećaj nećete zaboraviti. 

Bobijaško oko, manje poznata lokacija. Nalazi se u okolini Sanskog Mosta, smješteno podno brda Bobija. Svojim izgledom podsjeća na oko, pa je tako dobilo i naziv. Vjeruje se da je jezero povezano sa izvorima rijeke Zdene i Dabar i u njemu živi endemska vrsta – čovječja ribica. Prizor je fenomenalan, a količina vode zavisi od godišnjega doba. Vjeruje se da vile posjećuju ovo mjesto svake večeri. A kako i ne bi?! A prije nego posjetite ovo mjesto, možete i svratiti do vodopada Blihe, jednog od najvećih u BiH.

Japodski otoci, jedno već poznato mjesto. ali vrijedno spominjanja, put do Japodskih je bajkovit, nebo i zemlja se sastaju. Sadržaj koji tamo pružaju je raznovrstan, za svakoga po nešto. Otok na kojem zaboravite sve i uživate u pogledu na Unu. Iskoristite par dana uz logorsku vatru s društvom i noćenje u bungalovima uz samu Unu.

Što je po vama ključno za dobru fotografiju?

Osjećaj, Ja sam se toliko puta pokušavala  voditi “pravilima” dobre fotografije i to naravno pomogne da fotografija izgleda bolje. Međutim najbitnije je prenijeti na ljude ono kako se ti osjećaš u tom trenutku. 

Najdraže mjesto za punjenje baterija?

Priroda. Izlazak sunca, zalazak. Žubor rijeke, taj osjećaj milovanja vjetra i zagrljaj šume je neprevaziđen. 

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci