28.1 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Lipovača oslobođen optužbi za “Geofoto”

Općinski sud u Sanskom Mostu oslobodio je u provostepenom postupku Hamdiju Lipovaču, bivšeg načelnika Općine Bihać i premijera Unsko sanskog kantona. 

Sudija Enes Selman je u presudi naveo kako Tužilaštvo USK nije dokazalo da je Lipovača uzrokovao štetu Općini Bihać u iznosu od 921.501,30 maraka.

Lipovaču je Tužilaštvo USK teretilo da je u periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine, kao načelnik Općine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u “Projektu izrade geoinformacijskog sistema Općine Bihać”, uzrokovao navedenu štetu. 

Prema optužnici Lipovača je naručio geosnimanje područja općine Bihać za šta je bila angažovana zagrebačka firma “Geofoto”, koja se bavi fotogrametrijskim i geodetskim poslovima, iako ovi poslovi striktno spadaju u domen nadležnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Za ovaj posao “Geofoto” je uredno plaćen iz budžeta Općine Bihać u pomenutom iznosu. Suđenje Lipovači je održano u Sanskom Mostu jer je Kantonalni sud u Bihaću ranije odluku o prenosu mjesne nadležnosti, pa je predmet s Općinskog suda u Bihaću proslijeđen sudu u Sanskom Mostu.

Odluka je donesena zbog toga što supruga Hamdije Lipovače radi kao sutkinja u Općinskom sudu u Bihaću, pa bi postupak pred tim sudom predstavljao u stvari sukob interesa.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci