Patvoreni pčelinji med preplavio je tržište Sanskog Mosta, a nadležni inspekcijski organi ništa ne čine kako bi spriječili njegovu prodaju, tvrdi predsjednik Udruženja pčelara „Sana med“, Asmir Lišančić. Prema njegovim riječima, riječ je o proizvodima vještačkog porijekla koji mogu biti štetni po ljudsko zdravlje.

–U najvećem broju slučajeva takav med se pravi mješanjem šećera i raznih drugih sastojaka i aroma. U najboljem slučaju, pčelinji med se miješa sa drugim sastojcima kako bi se dobila veća količina, kaže Lišančić. Dodaje kako se takav med bez problema prodaje pod etiketom prirodnog pčelinjeg meda, a tvrdi kako se može pronaći čak i na policama trgovačkih radnji. Prema njegovim riječima kilogram lažnog meda se prodaje po cijeni između šest i osam maraka, što je za nekoliko maraka niža cijena u odnosu na prirodni med.

–Ne treba ni govoriti koliku ekonomsku štetu trpe ovdašnji pčelari. Pored činjenice da nemamo obezbjeđeno tržište za prodaju meda, susrećemo se i sa ovakvim problemima, kaže Lišančić. On dodaje kako, prema njihovim saznanjima, patvoreni med u velikim količinama dolazi s područja gradova u srednjoj Bosni te se potom distribuira na tržišta gradova u Unsko sanskom kantonu.

U sanskom Udruženju pčelara kažu kako kontinuirano ukazuju na ovaj problem nadležnim institucijama, ali da je pravovremena reakcija izostala. Kupcima savjetuju da med kupuju jedino kod registrovanih proizvođača meda.

KOMENTARI:
Loading...