U Kulen-Vakufu je obilježen 15. septembar, dan kad su pripadnici Petog korpusa Armije RBiH 1995. godine oslobodili ovaj krajiški gradić.

Dan MZ

Od 2013. godine taj datum obilježava se kao Dan mjesne zajednice Kulen-Vakuf. Povodom toga u Vatrogasnom domu u Kulen-Vakufu, prikazivanjem dokumentarnog filma i prigodnim obraćanjima, obilježena je 20. godišnjica oslobođenja Kulen-Vakufa. Tom prilikom rečeno je da 78 šehida Kulen-Vakufa nikad neće biti zaboravljeno.

Kako je istaknuto, mještani Kulen-Vakufa zajedno s ostalim stanovnicima Ljutočke doline žrtve su stravičnih zločina počinjenih od dojučerašnjih komšija srpske nacionalnosti, a obilježavanje oslobođenja Kulen-Vakufa ima poruku da se nikad zločin ne ponovi.

– Život u Ljutočku dolinu i Kulen-Vakuf nakon dvadeset godina od oslobođenja vratio se i pored svih nedaća i problema. Nažalost, veliki broj naših najmilijih nije s nama i zbog njih i budućih pokoljenja moramo zajedno s našim gradonačelnikom učiniti Kulen-Vakuf još boljim mjestom za življenje. To možemo samo zajedno. Danas, kada obilježavamo dvadeset godina od oslobođenja, šaljemo poruku iz našeg Kulen-Vakufa da se ne sramimo nizašta što smo učinili u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i uzdignute glave nastavljamo u miru borbu za naš Kulen-Vakuf – kazao je u obraćanju Almin Altić, član Savjeta MZ Kulen-Vakuf.

Veći broj  

Čestitajući mještanima Dan oslobođenja Kulen-Vakufa, Hamdija Abdić, predsjednik Organizacije branilaca BiH, u svom obraćanju kazao je da se i dvije decenije od završetka agresije na BiH svi moramo okupljati u daleko većem broju na manifestacijama na kojima se govori istina o herojstvu branilaca Bihaća i BiH.

Mnogo projekata

– Pred nama je još mnogo projekata i, kada je u pitanju Kulen-Vakuf, Grad Bihać pored izdvajanja 100.000,00 KM za rad NP „Una“ i sufinasiranja doprinosa ugostiteljima u NP „Una“, riješit će prostor u centru Kulen-Vakufa za smještaj Uprave NP „Una“. To Ljutočka dolina zaslužuje, ali isto tako zaslužuje odgovornu vlast koja neće dijeliti građane i koja će biti podrška svome narodu – rekao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević (SDA).

 

KOMENTARI:
Loading...