U Cazinu je 12.04.2015. godine održan prvi susret HUB037 na kojem su učestvovali zainteresirani za programiranje, njih kupno 22 iz Cazina, Bihaća i Bužima. Učesnici/ce su imali priliku upoznati se, razmijeniti svoja iskustva i razvijati praktično znanje kroz radionicuAngularJS framework-u kao glavnoj temi susreta. Razgovarali smo o ciljevima i viziji, rezultatima našeg susreta, te budućim koracima stvaranja IT zajednice na našim prostorima.

„Naša vizija je kroz pet godina imamo firme koje zapošljavaju 1000 programera i uspješno posluju. To nije nemoguće, ali za to treba uložiti mnogo truda. Ovaj susret je jedan od koraka prema ispunjenju te vizije“ – rekao je Amir Mulalić, direktor Agencije za razvoj Cazin (ARC).

Učesnici/e su pokazali veliku zainteresiranost za ovu temu i oblast, što je još jedan od pokazatelja kako su ovakvi susreti itekako potrebni.

„Ako radimo pojedinačno, jako je teško doći do posla i napraviti veliku stvar i rezultate. Ali ako radimo u grupi od 5 ili 10 ljudi, možemo ostvariti bolje rezultate, raditi veće i bolje plaćene projekte i brže doći do zaposlenja“ – izjavio je Osman Perviz, jedan od učesnika HUB037 workshopa.

Radionicu je vodio Nermin Elkasović, profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u St. Gallenu u Švicarskoj. „Danas ovdje vidim mnogo potencijala, mnogo zainteresiranosti što je odlična stvar. Ako je suditi po tome, uz dobru organizaciju razvoj IT sektora u ovom regionu ima svijetlu i uspješnu budućnost“ – kazao je Nermin.

Na kraju radionice dogovoreni su i budući susreti kao sljedeći koraci saradnje. Organizatori ovog susreta su SMART Centar i Agencija za razvoj Cazin (ARC) u partnerstvu sa Općinom Cazin.

KOMENTARI:
Loading...