Košarkaški invalidski klub Sana iz Sanskog Mosta, osnovan je prije punih petnaest godina i u tom vremenskom razdoblju etablirao se kao jedan od najuspješnijih kolektiva u tom sportu u regionu.

Sanjani su višestruki osvajači regionalne lige u kojoj se takmiče najbolji klubovi u invalidskoj košarci, a imali su nekoliko uspješnih nastupa u evropskoj Ligi šampiona i samo ih je nedostatak sportske sreće spriječio da osvoje naslov najboljeg na Starom kontinentu.

Prema riječima jednog od osnivača kluba i njegovog počasnog predsjednika Dževada Smajića, ideja se rodila spontano među pripadnicima ratnih vojnih invalida koji žive u gradu na rijeci Sani.

“U Sanskom Mostu živi veliki broj ljudi koji su tokom rata, zbog teških ranjavanja, postali invalidi. Mnogi od njih su prikovani za invalidska kolica, a ljude su mučili depresija i postratni traumatski stresovi”, prisjeća se Smajić.Tada se rodila ideja o formiranju sportskog kluba koji bi takvim ljudima dao priliku da se bave sportom. Razmišljalo se o sjedećoj odbojci ili košarci u kolicima i naposlijetku, igrom slučaja, izabran je ovaj drugi sport.

“Nekako se dogodilo da nam stigne donacija iz Njemačke u kojoj je bilo i nekoliko sportskih kolica prilagođenih za invalidsku košarku. Tako je sve počelo”, prisjeća se Smajić.

Dodaje kako je klub odmah privukao veliki broj članova, a zahvaljujući kontaktima s ljudima u dijaspori nabavljen je potreban broj sportskih kolica i druga neophodna oprema.

“Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati svoje talente i mogućnosti te se na taj način uspješno uključiti u svakodnevni život. Sport razvija zabavu i zajedništvo, hrabri i pomaže osjećaje samouvjerenosti i lične sposobnosti, a o zdravlju ne treba ni govoriti”, kaže počasni predsjednik KIK Sana.

Vremenom se, kako kaže, profilisao kvalitet, te su nakon izvršene selekcije izabrani igrači koji mogu izdržati napore bavljenja ovim sportom.

“Odmah da kažem da košarka u kolicima zahtjeva veliku snagu i izdržljivost, jer nije lako gurati kolica i bacati loptu na koš. U hodu smo učili pravila i savladavali strategiju i taktiku ove igre”, ističe Smajić.

Odmah nakon osnivanja klub se učlanio u Asocijaciju klubova košarke u kolicima BiH, uslijedili su prvi nastupi i uspjesi, a prva osvojena medalja bila je srebrnog sjaja na takmičenju za KUP BiH u Gradačcu 2000. godine. Od tada pa do danas KIK Sana je u samom vrhu ovog sporta, osam puta su bili prvaci Bosne i Hercegovine, pet puta osvajači KUP-a, dok su četiri puta osvajali titulu najbolje ekipe u regionalnoj ligi koja okuplja klubove iz regiona, te povremeno Austrije i Mađarske.

Sadašnji predsjednik KIK Sana Dževad Hujić kaže kako imaju veoma uspješnu saradnju sa drugim ekipama, a od prije nekoliko godina u zajedničkoj ligi se takmiče i ekipe iz drugog bh. entiteta, Republike Srpske.

“Dobru saradnju imamo sa ‘Vrbasom’ iz Banjaluke. Zanimljivo je kako i ovaj klub okuplja veliki broj ratnih invalida. Nekada smo se gledali preko nišana, a danas imamo lijepo sportsko druženje i prijateljstvo”, ističe Hujić.

Dodaje kako u istoriji kluba ima mnogo svijetlih trenutaka, ali izdvaja finale regionalne lige igrano u Zagrebu prije pet godina.

“Igrali smo u finalu protiv domaćina ‘Stele’ i pobijedili smo ih na njihovom terenu. Bilo je veličanstveno jer se finale igralo u zagrebačkoj ‘Areni’ pred petnaest hiljada gledalaca, a pobjednički trofej su nam uručili Andro Knego i Mihovil Nakić, košarkaške legende”, prisjeća se Hujić.

Dodaje kako je odmah poslije ove utakmice odigrano legendarno finale tadašnje “NLB regionalne lige”, kada je beogradski Partizan trojkom Kecmana s više od pola terena u posljednjoj sekundi pobjedio zagrebačku Cibonu.

KIK Sana je iznjedrio nekolicinu igrača koji su igrali i u dresu sa najdražim grbom. Elvir Modronja je dugogodišnji reprezentativac, a u nekoliko navrata proglašavan je najboljim igračem u regionu.

“Sigurno je da mi košarka mnogo znači, kao i ostalim kolegama. Sem zdravog života, omogućila nam je druženja i putovanja. Bez sporta, sasvim sigurno, naši životi imali bi veliku prazninu”, kaže Modronja.

Sa sjetom se prisjeća “final-foura” Lige šampiona koje je igrano prije tri godine u Madridu, kada su Sanjani osvojili sedmo mjesto u konkurenciji najboljih klubova Evrope u ovom sportu.

“Siguran sam da bi ostvarili mnogo bolji rezultat, pa možda postali i evropski prvaci da smo bili bolje opremljeni. Protivnici su imali mnogo bolja kolica, da se slikovito izrazim, mi smo vozili Fiće, a oni Mercedese”, kaže Modronja.

Uspjehe i značaj KIK Sana prepoznale su i lokalne vlasti u ovom gradu, rad kluba se pomaže iz budžeta, a za uspješne rezultate i sportske zasluge KIK “Sana” nedavno je nagrađen priznanjem “Plaketa Sanskog Mosta”.

KOMENTARI:
Loading...