Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća, te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana ’95”, 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i 07. augusta iste godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage, i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Tog 07. augusta 1995. godine, borci Petog Korpusa Armije RBiH oslobodili su dakle, Veliku Kladušu i time je prestala da djeluje samoproglašena fantomska autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Društvenim mrežama kruži, ako ga tako možemo nazvati, komični video u kojem pripadnici 505. bužimske brigade vode zarobljene autonomaše.

Pripadnici 505. naizmjenično uzvikuju ko je najbolji / ko je najgori, a da bi na to postavljeno pitanje zarobljeni autonomaši odgovarali Alija (najbolji) , Fikret (najgori).

Međutim, u jednom momentu na pitanje ko je najbolji, zarobljeni autonomaši, već psihički iscrpljeni, odgovaraju : “Fikret Abdić“, a  na to i pripadnik 505. zbunjeno odgovora: “Pa kako najbolji Fikret“.

(Izvor: USN.ba)

Komentari: